• hr
  • en
  • de
  • it

Dva nasukavanja u subotu

U subotu su se na hrvatskom dijelu Jadrana nasukala dva broda. Ozlijeđenih nije bilo, a jednu je nerseću uzrokovao kapetan svojom nesmotrenošću.

U subotu u 13 sati i 35 minuta službenici Lučke kapetanije Šibenik zaprimili su dojavu o pomorskoj nesreći u kojoj se koćarica "Rom", hrvatske zastave, dužine 16.47 metra, nasukala kod otoka Murtera.  Na sreću ozlijeđenih nije bilo, jednako kao što ni more i okoliš nisu onečišćeni. "Izjave o pomorskoj nezgodi izuzete su od zapovjednika broda, T.V. (rođen 1980.godine), hrvatski državljanin te jednog člana posade, A.M. (rođen 1980. godine), također hrvatski državljanin. Kao uzrok nasukanja naveden je umor zapovjednika koćarice koja se nesmotrenošću zapovjednika nasukala na otočne hridi noćas u 02.30 sati. Kapetan murterinske Ispostave zapovjedniku koćarice izdao je nalog za komercijalno odsukavanje, koje je obavljeno danas, 1. travnja u 15.30 sati, nakon čega je koćarica ‘Rom' otegljena u brodogradilište Marina Vinici, u Murteru", priopćili su iz Ministarstva prometa i mora, a prenio je Večernji list.

I u 14.55 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv iz Jelse o nasukanju većeg plovila na otok Šćedro, o čemu je obavijest proslijeđena u nadležnu Lučku kapetaniju Split, čiji su službenici odmah isplovili prema poziciji nasukanja u uvali Porat, na sjevernoj strani otoka Šćedro. Na poziciji nasukanja pronađen je motorni putnički brod naziva ‘Zlatni Žal', hrvatske zastave s tri člana posade (uključno sa zapovjednikom), inače hrvatskih državljana, od kojih nitko nije ozlijeđen.
"Očevidom na poziciji nezgode utvrđeno je da se putnički brod duljine 33 metra, čelične konstrukcije, pogonjen sa dva pogonska stroja ukupne porivne snage 492kW pramčanim dijelom nasukao na otočke hridi. Trup broda pretrpio je oštećenja uslijed udara u obalu, no nije ustanovljen prodor mora u potpalublje. U trenutku nasukanja na moru su vladali povoljni vremenski uvjeti i odlična vidljivost te je kao uzrok nezgode utvrđena nesmotrenost zapovjednika broda. Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora, nema prodora mora. Lučka kapetanija Split izdala je nalog zapovjedniku broda za organiziranje komercijalnog odsukavanja broda koji je u vlasništvu pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj", izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Izvor; www.net.hr