• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovnik bi kupio otok Daksu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i ravnatelj JU Retzervat Lokrum Mario Tevšić susreli su se u ponedjeljak s predstavnikom obitelji Malaga Galjuf, suvlasnikom otoka Daksa - piše gradski portal Dubrovnik.hr
Obitelj Jorgea Cristobala Malage Galjufa, vlasnik je 46 posto otoka, dok ostatak od 54 posto pripada obitelji Ucović Dorsner. Obje obitelji trajno su nastanjene u Limi u južnoameričkoj državi Peru. već ranije Vlahušić i Tevšić razgovarali su sa suvlasnikom otoka Ivom Ucovićem Dorsnerom.
Gradonačelnik je kao krajnji cilj izložio namjeru Grada Dubrovnika za kupovinom otoka, kako bi se Daksa sačuvala, ali i učinila dostupnom generacijama Dubrovčanima.
„Kao što je Lokrum zelena oaza i mjesto mira, spokoja i netaknute prirode, Daksa bi bila sličan otočni perivoj na drugom kraju Dubrovnika, uz adekvatan pomorski prijevoz samo desetak minuta udaljena od Gruža i Mokošice uz ", rekao je gradonačelnik.
Ukoliko obitelji nisu voljne prodati otok, Grad Dubrovnik spreman je u dogovoru s vlasnicima razmotriti i druge modele preuzimanja skrbi nad otokom, posebno u vidu čišćenja, održavanja i protupožarne zaštite otoka. „Od posebnog nam je interesa štititi je kao gradski park i oazu prirode, mjesto posebnog povijesnog značaja, koje je sada nažalost neodržavano i gotovo zapušteno", kazao je Vlahušić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr