• hr
  • en
  • de
  • it

Država Plovputu iz kase uzela 8 milijuna kuna

 Ministarstvo pomorstva je izmjenama Pomorskog zakonika u tišini oduzelo "Plovputu" gotovo osam milijuna kuna prihoda.
Jednim potezom pera, sredstva uprihođena od "svjetlarine", odnosno naknade za sigurnost plovidbe, preusmjerena su u proračun resornog ministarstva. Taj manevar podržao je i ministrov zamjenik Zdenko Antešić, predstavnik države u Skupštini splitske tvrtke.
Pritisnuto takvim potezom, poslovodstvo "Plovputa" zatražilo je, kako doznajemo, izmjene kolektivnog ugovora te smanjenje prava radnika, jer će u protivnom poslovnu 2015. okončati u minusu. Mnogi se nadaju da pod upitnik neće doći kapitalne investicije kao što su izgradnja novog radnog broda ili nova servisna baza na Stinicama.
Razloge nenajavljene restrikcije, prema našim izvorima, treba potražiti u 2005. godini, kada je Ministarstvo pomorstva, uz EU-ove subvencije, krenulo u izgradnju radarskog VTS sustava na Jadranu.
Bruxelles je financirao taj projekt, a prateći radijski VHF segment je "nakačen" na "Plovputovu" službu obalnih radijskih postaja.Novac je potrošen, no ostala je obveza Hrvatske da služba VTS besprijekorno djeluje. Posebnom studijom utvrđena je dugoročna potreba za 148 VTS nadzornika, pri čemu su za cjelogodišnji 24-satni nadzor mora potrebna 72 djelatnika. Za sada, sustav broji između 40 i 50 operatera u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.
Funkcioniranje takve tehničko-kadrovske infrastrukture košta, pa su se, po svemu sudeći, u Ministarstvu pomorstva odlučili zagrabiti u blagajnu "Plovputa" i novac preusmjeriti na održavanje VTS-a, koji zbog nedostatka financijskih sredstava već ima tehničkih problema. Primjerice, dijelovi radara koji "isijavaju" elektroničke valove u prostor nisu na pojedinim postajama promijenjeni godinama, pa se ti radari pale rijetko i po potrebi.
Ono što je sporno u cijelom slučaju jest što se nitko od odgovornih u Ministarstvu pomorstva nije pozabavio činjenicom da VTS nema nikakve obveze, a ni mogućnost kontrole "Non-SOLAS" plovila (brodice i vojni brodovi), a oni čine značajan dio pomorskog prometa.
Obalne radijske postaje "Plovputa" i dalje su nezamjenjive prema međunarodnim konvencijama, a bdjenje na kanalu 16 VHF-a za slanje poziva u pogibelji ne smije se ukidati ili ometati. Posebice ne u morima kao što je Jadransko i gdje je toliki postotak prometa "Non-SOLAS" brodova.

Presušila javna blagajna
Iz Ministarstva pomorstva dobili smo opširno očitovanje u kojem, među ostalim, kažu kako bi se naknada oduzeta od "Plovputa" koristila za održavanje plovnih putova. Također, potvrdili su da bi novac bio namijenjen održavanju VTS-a.
- Iznos bi se koristio za održavanje i izgradnju objekata sigurnosti plovidbe. Prema prijedlogu zakona, koristio bi se za održavanje i razvoj materijalnih resursa za traganje i spašavanje na moru, te za nadzor i upravljanje pomorskim prometom. Budući da te javne usluge pružaju lučke kapetanije i VTS sustav, a financiraju se iz državnog proračuna, i naknada bi postala proračunski prihod - poručuju iz Zagreba.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr