• hr
  • en
  • de
  • it

Drugi dan Uskršnje

Drugog dana jedrenja sedamnaeste Uskršnje regate uvjeti na moru bili su idealni. Po sunčanom vremenu i vjetru od dvadesetak čvorova održana su sva predviđena jedrenja.

Skupine Open N i Open R odradile su navigacijsko jedrenje od 19 nautičkih milja. Osim što su jedriličari uživali jedreći kroz šibenski arhipelag, regata je ponudila niz zanimljivih dvoboja, koji su kulminirali ulaskom skupine Open R u cilj. Jedrilice Polet V, Fly i Orion presjekle su liniju cilja u razmaku od samo devetnaest sekundi, nakon niza promjena u vodstvu tijekom cijele regate. Pobjeda je pripala splitskoj Oli kormilara Tonija Bulaje koja je kao i jedrilica Krka Sebastijana Levstika u skupini Open N ubilježila drugu pobjedu za redom, pa te dvije jedrilice očekuju finalni dan s najviše izgleda za pobjedu. Bilo je lijepo vidjeti i Emila Tomaševića (kojem se za ovu regatu priključio Neven Gašpić) kako na jedrilici Ultra Figaro sam odrađuje sve zadatke, u sklopu priprema za samačke regate u klasi Figaro.
Iako je vjetra bilo na pretek, oscilacije smjera zakomplicirale su život regatnom odboru i jedriličarima u skupini ORC. Prva regata održana je po buri, a druge dvije po tramontani, uz dosta čekanja i prekida na moru, a 'čitanje' hirovitog vjetra bilo je ključno u prvoj polovici dana. Po tako zahtjevnim uvjetima briljirala je šibenska posada Tea Piasevolija na jedrilici Stribor koja nakon četiri jedrenja drži prvo mjesto. Šibenčani su iskoristili poznavanje lokalnih prilika i odlično odradili taktički dio regate. Jednaki broj bodova kao i Stribor ima splitska Teuta, koja je danas jedrila jako dobro, a loš rezultat u drugoj regati dana pokvario im je priliku za uvjerljivo vodstvo. Prošlogodišnji pobjednik Branko Iljadica Rapo drži treće mjesto sa samo jednim bodom zaostatka, a posada koju čine šibenski i splitski jedriličari kao što smo i navikli 'grize' konkurenciju u korigiranom vremenu. Posada Mareusa danas nije imala svoj dan, iako se nalaze na četvrtom mjestu sa samo dva boda zaostatka za vodećima, posada Krešimira Đakulovića nije jedrila 'glatko'. Među te četiri jedrilice očekuje se podjela mjesta na postolju.
Posljednjeg dana regate predviđeno je još tri jedrenja pa je pitanje pobjednika itekako neizvjesno. Činjenica da je od četiri do sada održana jedrenja u svakom pobijedila druga posada jasno govori o izjednačenosti natjecatelja i kvaliteti regate, kao što smo i navikli na Uskršnjoj regati.

www.uskrsnja-regata.com