• hr
  • en
  • de
  • it

Dobra sezona za ACI-jeve marine

Prve tri marine s najvećim udjelom u ukupnom ostvarenju stalnog veza su marina Umag s 362 brodice ili 10,2 posto ukupnog ostvarenja stalnog veza, Dubrovnik s 348 brodica i 9,8 posto ukupnog ostvarenja stalnog veza te Cres s 343 brodice s 9,7 posto ukupnog ostvarenja stalnog veza.

Ako je suditi po prvom polugodištu, najveći operator hrvatskih marina ACI ima razloga za zadovoljstvo. Za prvih šest mjeseci ta tvrtka bilježi rast broja dolazaka nautičara, a sukladno tome i financijskih pokazatelja. Što se tiče stalnog veza, odnosnog godišnjeg i višegodišnjeg veza te time sharea, u prvih šest mjeseci u 17 ACI-jevih marina zabilježeno je 3550 brodova, što je 2 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine.

Kako se navodi u polugodišnjem izvješću, prve tri marine s najvećim udjelom u ukupnom ostvarenju stalnog veza su marina Umag s 362 brodice ili 10,2 posto ukupnog ostvarenja stalnog veza, Dubrovnik s 348 brodica i 9,8 posto ukupnog ostvarenja stalnog veza te Cres s 343 brodice s 9,7 posto ukupnog ostvarenja stalnog veza. Blagi 3-postotni rast bilježi se u segmentu brodova u tranzitu, odnosno brod-dana.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 29.892 brod-dana, što je 3 posto više od lanjskih polugodišnjih rezultata i plana za prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

"Nautička sezona tradicionalno započinje Uskrsom, kada počinju s radom i marine sa sezonskim poslovanjem. Tijekom uskrsnih blagdana ove godine zabilježen je pojačan dolazak gostiju, a održane su i tradicionalne uskrsne regate u ACI-jevim marinama, što se odrazilo na fizičke pokazatelje poslovanja u travnju. U svibnju je zabilježena smanjena posjećenost marina, a tijekom lipnja porast ostvarenih brod-dana te su fizički pokazatelji za prvo polugodište u porastu u odnosu na prethodnu godinu i plan", navodi se u ACI-jevu izvješću.
Najveći udio u ostvarenju brod-dana imaju marine Palmižana s 3922 brod-dana ili 13 posto udjela, Korčula s 2489 brod-dana ili 8,3 posto udjela te Rovinj s 2369 brod-dana i gotovo 8 posto udjela. Dubrovačka i skradinska marina zabilježile su 2327 brod-dana, odnosno 2325 brod dana, što čini 7,8 posto udjela. Najveći skok od čak 29 posto (više od 990 brod-dana) ACI u svojim marinama bilježi u segmentu mjesečnog veza. U tom je segmentu lider dubrovačka marina sa 156,8 brod-mjeseci ili 15,8 udjela, slijedi je Cres sa 100,6 brod-mjeseci, odnosno 10,2 posto udjela, te Opatija s 83,2 brod-mjeseca ili 8,4 posto u ukupnom ostvarenju mjesečnog veza.

Unatoč blagom smanjenju broja brodova na stalnom vezu, ACI je u tom segmentu uprihodio više od 46 milijuna kuna, što je za 4,7 posto više nego u prvom polugodištu 2010. godine. Najviši prihod od stalnog veza ostvarile su marine Split s 5,3 milijuna kuna, Dubrovnik s 5 milijuna kuna te Opatija s 4,5 milijuna kuna.
Mjesečni vez donio je ukupno 2,9 milijuna kuna u ACI-jevu blagajnu ili 4,5 posto više. Najviše od mjesečnog veza slilo se iz opatijske (527.000 kuna), dubrovačke (460.000 kuna) te splitske marine (364.000 kuna). Na dnevnom vezu tvrtka je zaradila 11 milijuna kuna, što je 5,6 posto više nego lani. Najviši prihod od dnevnog veza ostvaren je u ACI-marinama Palmižana s 1,5 milijuna kuna, Korčula s 1,1 milijun kuna i Dubrovnik s milijun kuna.
Kada se sve zbroji, ukupan ACI-jev prihod za prvih šest mjeseci iznosio je 77,2 milijuna kuna, što je 6,3 posto više od ostvarenih prihoda u lanjskom polugodištu, ali i 4,6 posto više od plana. Što se tiče dobiti, u izvješću je iskazan pozitivan bruto financijski rezultat od 10,8 kuna, što je 3,5 milijuna kuna više od rezultata ostvarenog za isto razdoblje 2010. godine. K tome, dobit u prvom polugodištu viša je za 8,1 milijun kuna od plana za 2011. godinu.
"Navedeni dobitak sastoji se od dobitka od poslovne aktivnosti u iznosu od 10,4 milijuna kuna i dobitka od financijskih aktivnosti u iznosu od 343.062 kune", ističe se u ACI-jevu izvješću.

SPEVEC O PULSKOM TEHNOMONTU

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijelo je u ponedjeljak mišljenje u kojem se navodi da je odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o produljenju koncesije na pomorskom dobru pulska Tehnomont marina Veruda stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na druge marine. Naime, Vladinom je odlukom produljeno trajanje koncesije za 10 ACI-jevih marina, a naknade za te marine utvrđene su na znatno nižoj razini od minimalnih iznosa koji su propisani uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, smatraju u AZTN-u. "Tako su tim marinama osigurani povoljniji uvjeti poslovanja što se tiče plaćanja koncesijske naknade u odnosu na ostale marine na koje se primjenjuju koncesijske naknade iz uredbe, uključujući Tehnomont marinu Veruda", smatraju u AZTN-u. Tomislav Pili

Izvor: www.hic.hr Vjesnik