• hr
  • en
  • de
  • it

Divovska meduza na rivi iznenadila Šibenčane

Iz mora u „kantunu" šibenske rive, kod mula Krke, izvađena je golema meduza, kakva se rijetko vidi! Kako ju je naš fotoreporter Nikša Stipaničev snimio, sliku smo proslijedili prvo dr. Anti Žuljeviću u Oceanografski institut u Splitu, a dr Žuljević je pretpostavio da se radi o vrsti Cotyloriza tuberculata i kako nije stručnjak za meduze uputio nas je na prof. Davora Lučića u Institutu za more i priobalje u Dubrovniku. Profesor Lučić nam je, pak, rekao:
- Sudeći po fotografiji mislim da jest riječ o vrsti Cotyloriza tuberculata. To je uobičajena sredozemna vrsta, česta i u Jadranu. U velikim plovama javlja se u rujnu, češće u sjevernom Jadranu. Ove godine ih nema u južnom dijelu, prava su rijetkost i oko Dubrovnika. Uopće, ove su godine daleko rjeđe uz istočnu obalu Jadrana, a više ih ima uz zapadnu obalu, od Tršćanskog zaljeva pa duž talijanske obale i u Tirenskom moru.

- Meduza Cotyloriza tuberculata vrlo je lijepa, klobuk joj često viri iznad površine vode i ima ljubičaste nastavke koji sa zrelošću mijenjaju boju prema crvenkastoj. Potpuno je bezopasna i može se dirati rukama, samo tim prstima kasnije nije dobro trljati oči, usta ili pazuha - rekao je još profesor Lučić iz dubrovačkog Instituta za more i priobalje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr