• hr
  • en
  • de
  • it

Čuvajte se divljaci, kapetan Teo je na moru

Nije lako kapetanu Teu Paviću kad dođu duga, topla ljeta.
Za njega i njegovu posadu broda "Marjan" splitske Lučke kapetanije ovo je doba godine kad se najviše radi i kad se u brk sebi kaže - "blažena li je zima".
Svi koji misle da znaju ploviti ljeti se izvuku na more. Neki su učili o Jadranu po pučini Balatonskog ili Bledskog jezera, a neki su sate plovidbe vjerojatno odradili prkoseći valovima Palićkog jezera. Ma tko bi im ga više znao, ali kad ljetno sunce udari u čelo, kod nas na moru ništa nije normalno kao kod ostalog svijeta.
Plovi se svakako. Kako treba i više kako ne treba, pa bude zlo i naopako. Mnogi misle da je more ničija zona. Plove bez isprava. Umjesto vodom, vikend-kapetani hlade se alkoholom. Plivače kao plutajuće mete gađaju skuterima i gliserima. Spretniji ispod površine pogode i prstace. Ljetna uživancija mnogima bude ljetna drama...
Eto, sve te divlje morske vučine naš kapetan Pavić mora loviti od Gradca, preko Hvara i Brača, Visa, Šolte i Drvenika, sve do Rogoznice.
Nismo ni isplovili iz Gradske luke kad se nasred porta ljuljuška usidrena jedrilica "Ursa". Pavić trubi li, trubi, ali nitko se ne pokazuje.
- Garant su otišli u spizu - govori svojem kapetanu mornar Toni Mladinov iz Makarske.
- Vratit će se oni prije ili kasnije - nadovezao se mladi granični policajac Toma Budić.
- E, sakrit ćemo se mi iza lukobrana ACI-ja, doći će oni meni... - iskusno će kapetan Pavić.
Iza lukobrana smo pritajeni proveli 45 minuta kadli se za jedrilicu priveže bajbot s posadom.
Kad je "Marjan" doplovio ispred jedrilice, tri preplanule Slovakinje i tri Slovaka samo što nisu ruke digli u zrak od straha.
- Pa jel vidite znak zabranjenog sidrenja na obali? Ovo van je kazna od 1100 kuna - rekao je kapetan Pavić Slovacima, koji su samo zbunjeno treptali.
 A znam... - skrušeno sliježe ramenima jedan od njih i daje mot ekipi da dobace novčanik. Fini i pristojni, ali pravila vrijede za sve.
- Nizozemci su najgori na moru - govori nam Pavić dok "Marjan" pjeni morem s kursom prema Stomorskoj.
Mladići su uhvaćeni u glisiranju jet-skijem, za što su dobili ‘čestitku' od 1100 kuna
- Bahati su, divlji, i da policija nije s nama na brodu, ne bi mi ni isprave dali. To nemo'š virovat, a kao velika su pomorska nacija... A tek Talijani, prije bi vlastitu kuću prodali nego platili globu zbog zabranjenog sidrenja. Obično ih na brodu bude od babe, dide, mame, tate, do dice, unuka, praunuka i prababa, pa kad svi stanu govorit, to je za odmah se ubit - govori i smije se naš kapetan.
- Jeste li kad koju poznatu osobu štopali na moru? - pitamo.
- Prije par godina kod rta Pelegrin zaustavili smo veliku englesku jahtu zlatne boje. Obavili smo rutinsku kontrolu isprava i sve je na brodu bilo za pet, ali san primijetija kako nas gleda neki mladić, meni strašno poznat. Nikako se sitit tko bi to moga bit. Dan, dva kasnije u novine izađe njegova slika kako se baca u neki bazen na Hvaru. Kad ono engleski princ Harry! Eto, zaustavili mi engleskog prijestolonasljednika - kaže kapetan.
U Stomorskoj ljetni raj. Mir, tišina, žega i cvrčci. Produžavamo za Nečujam. Na samom ulazu u valu, uz 60-metarsku usidrenu jahtu "High power III", mladić na pragu punoljetnosti jet-skijem vuče dječačića od desetak godina. Budući da igra na moru nije šala, "Marjan" se odmah dao u akciju i zaustavio razigrani dvojac.
- Glisirate okolo, plus što vučete malog dječaka za sobom. To je 1100 kuna globe - kaže kapetan mladcu za upravljačem jet-skija.
- Gospodine, nisam siguran da imamo toliko novca na brodu - ispali mladac sa 60-metarske jahte pod engleskom zastavom koja po odokativnoj procjeni vrijedi barem 15 do 20 milijuna eura.
- Je, baš se vidi da ste socijalni slučajevi... - komentiramo s kapetanom.
Ubrzo doleti jedan od članova posade. Gospodski zahvali kapetanu na upozorenju i plati kaznu za mladca Joela.
- Onda, kapetane, kakvo će biti ovo ljeto? - pitamo Pavića dok iza krme ostavljamo goste iz Engleske.
- I ovo će biti zrelo ljeto s nezrelim pomorcima...

Vridni ljudi
Kapetan Teo Pavić sedam godina plovi na brodovima Lučke kapetanije Split. Prije toga je kratko predavao u Srednjoj pomorskoj školi u Splitu i dugo je navigavao na stranim kompanijama.
- Ovo je lip posao. Sedam dana plovim, a sedam dana sam slobodan. Imam dobru posadu i vridne ljude - kaže Pavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr