• hr
  • en
  • de
  • it

Čisti se korčulansko podmorje

Na poziv Županijske lučke uprave Korčula danas su se odazvali članovi Ekološko Ronilačkog kluba „Korčula" i mladići iz udruge PUMA (Pupnatska Udruga Mladih) iz Punata na čišćenju operativnog dijela Uvale luka (korčulanskim žargonom Luka Uš) u Korčuli, koja je uz rivu pod upravljanjem Lučke uprave Korčula.
Već prvim ronjenjem ronioci su bili iznenađeni, pa i razočarani, jer su na morskom dnu u blizini rive, u čijoj su blizini i mnoge kuće i vile, pronalazili kompjutorske ekrane, automobilske gume, raznu plastičnu, aluminijsku i staklenu ambalažu, kuhinjska pomagala, ali i beštek. Bilo je tu i limenki, boca plastičnih i staklenih, krigli, lonaca, tanjura, razni otpadni materija pa i ukrasno bilje uz jedno poveće  željezno brodsko učvršćenje. U tu urbaniziranu lučku uvalo dolaze turistički jedrenjaci, a na sidru jedrilice,pa je lako zaključiti da su svi artikli (osim guma) sa turističkih brodova. Ovo je prva ovogodišnja akcija čišćenja korčulanskog podmorja, kaže Frano Fabris, predsjednik Ekološko Ronilačkog kluba iz Korčule, ili druga akcija, jer su prije desetak dana sudjelovali u eko akciji Aci Marina Sanseil u Dubrovniku.
Nihove stručne usluge traže mnoge institucije i MO,uskoro će čistiti podmorje u urbaniziranoj uvali Kneže u blizini Račišća. Uz pomoć Korčulanske razvojne agencije je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo ERK Korčula za ovogodišnji projekt "Škoji 2015",20 tisuća kuna,a obuhvaća obuku mladih ronioca o pružanju prve pomoći unesrećenim roniocima i provođenje eko akcija čišćenja podmorja u korčulanskom otočju,što će eko akcijom doprinijeti održavanju čistoće mora kao osnovnog preduvjeta za kvalitetu življenja,očuvanje okoliša i turizma u gradu Korčuli,ističe  Frano Fabris.

Izvor: http://dubrovacki.hr/