• hr
  • en
  • de
  • it

Čeka nas teška sezona 2012. godine

Ministar turizma Damir Bajs izjavio je danas kako će sezonu 2011. godine Hrvatska zaključiti s boljim rezultatima no lani, ali je napomenuo da ne treba očekivati porast izražen u dvoznamenkastim brojkama. Ove je godine Hrvatska imala dva cilja - biti bolja po turističkim rezultatima od svojih susjeda, te zadržati domaće goste na svom teritoriju i u oba je bila uspješna, rekao je Bajs nakon sastanka predstavnika javnog i privatnog turističkog sektora s temom osvrta na tekuću sezonu i pripremama za iduću. Ministar je upozorio da će osobito zahtjevna biti sezona 2012. godina, te se za nju treba na vrijeme pripremiti. Europa dogodine mora namaknuti nagomilani dug u sektoru turizma težak čak 70 milijardi eura, te će se europske destinacije još revnije boriti za svakog gosta, a to pred Hrvatsku stavlja težak zadatak, istaknuo je Bajs.

Osim toga, upozorio je ministar, Hrvatska mora biti svjesna da joj prijete tri nepogodnosti - za svoj dio turističkog kolača dogodine će se pojačano boriti zemlje iz našeg okruženja - Francuska, Grča i Italija, nadalje europske zemlje provode mjere za oporavak turizma kojima stimuliraju ostanak turističkih grupa u njihovim zemljama, a osim toga dodatne probleme Hrvatskoj stvarat će i nestabilna situacija u takozvanoj eurozoni zbog koje će turisti s pojačanim oprezom planirati putovanja. Zbog svega toga Hrvatska u 2012. godinu mora ući s novim akcijskim planom koji se upravo, u suradnji između javnog i privatnog sektora, izrađuje u Vladi, a kojim će se pojačati mjere za rast predsezone i posezone, kazao je ministar Bajs. Osobito problematičan, prema prognozi ministra, bit će lipanj 2012. godine.
Ministar nije mogao govoriti o egzaktnim rezultatima za ovogodišnji srpanj, osim što je prognozirao bolji rezultat nego lani. Ipak, kazao je kako su rezultati s hrvatskih graničnih prijelaza za oko četiri posto bolji nego u 2010. godini, a hrvatske zračne luke u srpnju obaraju sve dosadašnje rekorde. Svi sudionici sastanka ustvrdili su da je pohvalno što se akcijski plan kroji na vrijeme, no zatražili su da se više pažnje posveti destinacijskom menadžmentu, jačanju prometne povezanosti, kako zračnog, tako i kopnenog i pomorskog prometa, te otvaranju kanala i mogućnosti za buking.

Uz ministra turizma Damira Bajsa, na sastanku su bili državni tajnik za turizam Branko Grgić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, te predstavnici Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Kamping udruženja Hrvatske, Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

Izvor: www.mint.hr