• hr
  • en
  • de
  • it

Čamcem preko Atlantika

hr

Werner Ilić i Martin Cruickshank umirovljeni su časnici koji će čamcem Felix u 90 dana sljedeće godine preveslati Atlantik i tako pronijeti glas o Hrvatskoj te upozoriti na onečišćenje oceana

Na zagrebačkom jezeru Jarun u ponedjeljak je svečano porinut čamac Fenix kojim će dvojica umirovljenih časnika iz Domovinskog rata Werner Ilić i Martin Cruickshank veslati preko Atlantskog oceana te, uspiju li u svom naumu, uvrstiti Hrvatsku u društvo 31 zemlje koje su ostvarile to postignuće.

Ilić i Cruickshank bit će prvi Hrvati u povijesti koji će u čamcu na vesla pokušati prijeći Atlantik, a veslački poduhvat dio je projekta "Veslom preko Atlantskog oceana". Dvojac će svoju plovidbu započeti krajem siječnja ove godine, a trebala bi trajati oko 90 dana.

Voditelj projekta Dražen Hrženjak istaknuo je da akcija također za cilj ima upozoriti na veliki problem onečišćenja oceana i potrebu za očuvanjem svih mora svijeta.
"Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove 'Atlantik Banovina'. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom 'Jedan metar, jedna kuna', sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati 'Veteransko veslo' jer će ga oni veslom na neki način izgraditi", kazao je Hrženjak.
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da su Ilić i Cruickshank dobrovoljci Domovinskog rata koji danas, u miru, nastavljaju promicati vrijednosti koje su vezale sve branitelje za vrijeme rata - domoljublje, zajedništvo i vjeru.

"Iznimno sam sretan da danas ovdje nazočimo ovom činu koji povezujemo sa iznimno značajnom aktivnošću, a to je obilježavanje 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Upravo su se u prigodi tog prevažnog datuma u našoj novijoj povijesti ova dva junaka Domovinskog rata odlučila upustiti u izniman pothvat, preveslati Atlantski ocean i uvrstiti Hrvatsku u ligu veslačkih nacija koje su u tome uspjele", naglasio je Medved.
Dodao je kako je ovaj poduhvat pokazatelj da su branitelji i veterani Domovinskog rata i danas svjesni važnosti svega onoga što su učinili u povijesti, poslavši poruku svima da nikada nije kasno za velike stvari.
Werner Ilić istaknuo je da žele staviti "sveti hrvatski barjak" među one koji su preveslali Atlantik. "Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro bude. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti", poručio je Ilić.

Osim svečanog porinuća na jezeru Jarun, čamac Fenix bio je podvrgnut i velikim valovima kako bi se pokazala njegova stabilnost, a također je bio i potopljen kako bi se pokazala iznimna sigurnost koju pruža u lošim vremenskim uvjetima koji očekuju veslački dvojac na Atlantiku.

Izvor:

https://net.hr/danas/hrvatska/dvojica-branitelja-camcem-krecu-na-put-preko-atlantskog-oceana-8bb1cd7a-7224-11ec-8e4d-02424adb0221