• hr
  • en
  • de
  • it

Brod promijenio tri vlasnika, poreznici nisu ubrali ni kune

Kad je prije gotovo 11 godina kupovao rabljenu "istranku" u Šibeniku, naš sugovornik (podaci poznati redakciji) koji živi u Zagrebu, a ljetuje na Srimi pokraj Vodica, nije ni slutio na kakve komplikacije kod tako jednostavne kupoprodaje može naići. Otišao je u Poreznu upravu, Ispostavu Novi Zagreb, da bi prijavio svoje plovilo.
Službenik na šalteru Porezne uprave, nakon što je pregledao dokumentaciju, mudro konstatira da treba izvršiti procjenu broda kako bi mu se moglo izdati rješenje o porezu. Naš sugovornik zamoli da mu preporuče nekog procjenitelja s kojim PU radi, na što mu službenik pruža popis, ali tek da ga pogleda.

- Možete li mi jednog od njih nazvati da se dogovorimo kada obaviti procjenu?, upita, a službenik nevoljko okrene jedan telefonski broj, nitko se ne javlja, pa okrene drugi, opet ništa, i potom zaključi:
- Morate naći procjenitelja i to riješiti, bez toga ne možete platiti porez. Čovjek odlazi, ne zna ni sam što mu je činiti dalje. Nekoliko dana poslije sretne prijatelja, inače odvjetnika po struci i ovaj mu preporuči da svu dokumentaciju broda, zajedno s kupoprodajnim ugovorom, pošalje poštom Poreznoj upravi u Novom Zagrebu i čeka rješenje.
Tako je i učinio, ali ni odgovora, ni rješenja o porezu nikad nije dobio. Prođe pet godina i prijatelj mu reče
kako je nastupila zastara.

- Odlučim staru "istranku" prodati, kupi je jedan Vodičanin i sad on odlazi u šibensku Poreznu upravu prijaviti brod i platiti porez. Ali, eto ga k meni, žali se kako u PU traže potvrdu od bivšeg vlasnika broda o plaćenom porezu.
"Recite im", kažem, "da porez nisam platio jer mi nikad nisu izdali rješenje, a nastupila je zastara. Tražite da vama ispostave rješenje i ja ću platiti porez." Bila je to neka beznačajna suma, oko 400 kuna, kazuje naš sugovornik.

No, to vrzino kolo nije se uspijevalo raspetljati i Vodičanin je nastavio legalno voziti prijavljeni brod, ali ga nije mogao prebaciti na svoje ime.
U međuvremenu je i za njega nastupila porezna zastara, kad i on odlučuje prodati "začarani" brod. Treći vlasnik želi čistu situaciju, htio bi brod prijaviti na svoje ime, ali, neće ići. Poreznici ga odbijaju upisati jer prethodni vlasnik nije platio porez, a nastupila je zastara.

- Tako bi, veli kupac s početka priče, brod mogao promijeniti i deset vlasnika. Svi bi ga mogli legalno voziti i uredno registrirati, ali ne i prenijeti na svoje ime jer porez nije plaćen, zato što poreznicima, čiji je jedini posao ubirati poreze, nije bilo stalo da se država naplati!!!

Cijela zavrzlama na kraju je riješena tipičnom hrvatskom metodom: treći vlasnik broda uspio je, tvrdi naš sugovornik, odobrovoljiti poreznog činovnika s pet litara maslinova ulja da bi ovaj antidatirao dva porezna rješenja za bivše vlasnike. Da apsurd bude veći, jedan je iznos bio na 400, drugi na 420 kuna...

Ravnatelj Crnogaća: Sve mi nalikuje na Andersenovu bajku
- Ta mi priča sliči na Andersenovu bajku, komentar je ravnatelja šibenske Porezne uprave Dražena Crnogaće. - Porez se mora platiti, tvrdi ravnatelj, i nije mi jasno kako je do takve zavrzlame došlo. Zastara nastupa tri-pet godina od saznanja da je došlo do kupoprodaje. Nikakva procjena nije potrebna za staru "istranku" jer je riječ o relativno maloj vrijednosti, pa pogotovo ne mogu prihvatiti da se takvo što uopće dogodilo!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr