• hr
  • en
  • de
  • it

Braćo Hrvati, imate najbolju marinu na svijetu

Na jednoj od pretposljednjih zatvorenih sjednica, tehnička Vlada RH bez natječaja produžila je koncesiju marini Frapa do 19. siječnja daleke 2054. godine, kada njezin vlasnik bude navršio 105 godina!

Izmijenjena i dopunjena odluka o koncesiji tog pomorskog dobra u Rogoznici, objavljena na Vladinim internetskih stranicama, nije zadirala u cijenu najpovoljnije koncesije na hrvatskom dijelu Jadrana.
Naime, HDZ-ova Vlada je svome stranačkom kolegi, potpredsjedniku Županijskog odbora HDZ-a i vlasniku Frape Franji Pašaliću (62) ostavila i dalje cijenu od 50 lipa po metru četvornom i varijabilni dio od dva posto, čija visina inače ovisi o ukupnom godišnjem prometu.
Ugovor o koncesiji očito je dobro čuvana tajna jer na Vladinim internetskim stranicama nije objavljeno kolika je ukupna površina zemljišta obuhvaćenog koncesijom, dok je, primjerice, koncesijski ugovor susjedne marine u Tisnom objavljen u cijelosti.

Tako se može pročitati da marina u Tisnom koristi ukupno 63.345 metara četvornih, od čega je 54.510 morske, a 8835 kopnene površine. Za razliku od Frape, vlasnici marine u Tisnom plaćaju paprenu koncesijsku cijenu, i to 21 kunu po metru četvornom, što godišnje iznosi 1.330.245 kuna, a promjenjivi dio je šest puta veći od onog Frapina i iznosi 13 posto od ukupnoga godišnjeg prometa.

Marinu u Tisnom gradi tvrtka "Agram Kaptol", čiji su osnivači Marko Vuković i Ivan Žabčić, inače suvlasnici tvornice pištolja "HS Produkt" Karlovac i tvrtke "IM Metal" iz Ozlja.

Prema ranijim podacima Ministarstva mora, koncesijski obuhvat marine Frapa iznosi goleme 164 tisuće četvornih metara, sve ostale odrednice koncesijskog ugovora između Vlade i Frape, poručili su prošle godine iz Kalmetina ministarstva, za lokalnu zajednicu poslovna su tajna.

Od Frapina koncesijskog ugovora u općinski proračun godišnje se slije 20 tisuća kuna, što je zakonska trećina od ukupnog iznosa, dakle za 164 tisuće kvadrata Frapa državi i općini godišnje uplati mizernih 60 tisuća kuna! Najnovija odluka Vlade RH ponovno je uzbudila oporbene općinske vijećnike iz Rogoznice.

- Lokalna vlast nema pravo u bescjenje "iznajmljivati" svoju obalnu crtu i javne površine - kaže oporbeni vijećnik i nositelj vlastite NL Ivan Nikolić.

Ogorčen je i rogoznički nezavisni vijećnik Zvonko Zovko koji ne može prihvatiti da svi građani RH nisu jednaki pred zakonom i državnim institucijama.

- Braćo Hrvati, imate najbolju marinu na svijetu, marinu koja je dobila najveća europska priznanja i desetak domaćih. Ne znam u čemu je problem. Umjesto da me kao poduzetnika, koji stalno zapošljava 80-ak radnika i 60-ak sezonaca, podupirete u mom radu, vi mi stalno stavljate klipove pod noge - ovako je "na prvu" reagirao Franjo Pašalić kada smo mu predočili informaciju o produženju njegove koncesije do 2054. godine.

- Zahtjev za produženje koncesije za dodatnih 20 godina zatražio sam još 2006. godine, a obrazložio sam ga činjenicom o novim, dodatnim ulaganjima od gotovo pet milijuna eura. Činjenica da sam do tada u marinu investirao oko 30 milijuna eura jasno govori da ta ulaganja nije moguće vratiti bez produljenja koncesije. U međuvremenu sam do 2009. godine i izgradio sve što sam naznačio u svom obrazloženju, te kompletirao svoj zahtjev svim potrebnim studijama, elaboratima, dozvolama. Praktično, moj zahtjev za koncesiju potpuno spreman za potpis stoji u Vladi još od 2009. godine, a tek prije mjesec i pol dana Vlada mi je i odobrila produljenje koncesije. Što je u tome nejasno i gdje se tu išlo na ruku Pašaliću? Razumno bi bilo da se ja pitam zašto je to toliko dugo čekalo na potpis - kaže Pašalić.

Spočitava se da je Vlada odredila da četvorni metar koncesijskog dobra godišnje plaćate pola kune, te dva posto od prometa, dok bi, recimo, investitori u buduću marinu u Tisnome plaćali 21 kunu po kvadratu, te 13 posto od prometa.

- To su, s jedne strane, insinuacije, a s druge, to što nudi investitor u Tisnomu velika je obmana ne samo javnosti, već i onih koji donose odluke kome će dati koncesiju. Prvo da pojasnim svoju poziciju. Vlada je sada meni udvostručila obveze po kvadratu i sada iznose 0,5 eura po kvadratu, to je više od tri i pol kune. Varijabilni dio je tri posto. Što se tiče spominjane marine u Tisnomu, ja sam izračunao, a svakome ću to izračunati u roku pet minuta, da će budući vlasnici, ako se budu držali obećanja, svake godine iz svojeg džepa morati izvući 400 do 500 tisuća eura kako bi izmirili koncesijske obveze prema državi. Uz sve to, potpuna je laž da će tamo investirati 12 milijuna eura. Investicija ne može biti veća do tri, maksimalno četiri milijuna eura. Kome mažu oči da će sa 200 vezova zapošljavati 80 radnika, kad ja sa 400 vezova i prometom najvećim od svih jadranskih marina stalno zapošljavam 80 radnika - pita se Pašalić.

- Problem je što komisija pri odabiru koncesionara čak 40 posto bodova daje na visinu ulaganja i to se sračunato manipulira. Tvrdim da je projekt marine Tisno loš. Neka mi netko dokaže da je i jedna moja ta računica pogrešna, spreman sam mu darovati svoju marinu, pa neka radi. Pratite dobro što će se događati sa dodjelom koncesije za marinu Gruž. Slobodno napišite da ću se i ja natjecati. Tamo se kani graditi 220 vezova.

Deset godina ne plaća kanalizaciju?
DORH-u i USKOKU prijavili smo nepravilnosti pri gradnji prve faze rogozničke kanalizacije, međutim, naše prijave ostale su bez odjeka - kaže rogoznički nezavisni vijećnik Zvonko Zovko.
Naime, direktor šibenskog "Vodovoda i odvodnje" Frane Malenica nedavno je potvrdio da u evidenciji korisnika priključenih u službenom postupku na javni sustav kanalizacije i odvodnje u Rogoznici nema marine Frapa jer odgovorni u tom nautičkom centru nikada nisu zatražili ni dobili službeni kanalizacijski priključak.
- Da nije tragično bilo bi smješno! Naime, Frapa je na kanalizaciju priključena već desetak godina i, za razliku od ostalih Rogozničana, ne plaća povećanu cijenu vode od četiri kune po kubiku - ogorčeno ističu oporbeni vijećnici.

Fiksno plaćam 560.000 kuna'
Koliko godišnje Pašalić plaća koncesiju? Do službenih podataka nismo mogli doći, a vlasnik Frape kaže:
- Izračunajte sami: 160 tisuća kvadrata puta pola eura, to vam je 560 tisuća kuna, plus tri posto na promet. Ovaj varijabilni dio uvijek je nepoznanica, ali u konkretnom slučaju radi se o velikom novcu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr