• hr
  • en
  • de
  • it

Božićeva jahta otplovila ‘Hypu’ za 2 milijuna kuna

Tvrtka "Heta Leasing", javnosti poznatija po prijašnjem imenu "Hypo Leasing", na Trgovačkom sudu ponudila je 2,05 milijuna kuna za kupnju 30-metarske jahte "Le Mirage", u vlasništvu pomorske agencije "Split Ship Management" (SSM).
To je bila i početna cijena nekadašnje morske ljepotice na javnoj dražbi kojoj nisu nazočili drugi ponuditelji. Tako je jahta dosuđena leasing kući koja je i pokrenula ovrhu da bi od kupovnine dobivene prisilnom prodajom namirila svoje višemilijunsko potraživanje, a koje se prema rješenju o ovrsi s kraja 2011. godine kretalo oko 1,94 milijuna eura.
"Heta Leasing" kao vjerovnik nije u nimalo povoljnom položaju, jer najprije mora uplatiti 2,05 milijuna kuna za kupnju "Le Miragea" na depozitni račun suda.
Zatim će sud od tog novca podmiriti sve troškove nastale tijekom posljednje tri i pol godine koliko traje ovršni postupak, među ostalim, i oko 140.000 kuna za vezarinu u ACI marini pod Sustipanom. Ostatak novca bit će vraćen leasing tvrtki.
Za jahtu "Le Mirage", izgrađenu 1969. godine u Italiji, još prije šest godina se pisalo da je jedna od najluksuznijih na Jadranu i da vrijedi 6 milijuna eura.
Njezin dugogodišnji vlasnik bio je danas pokojni Radovan Volmut od kojega ga je kupio SSM, odnosno Ratko Božić, čelni čovjek te posrnule tvrtke koja se sada nalazi u stečajnom postupku.
Sredinom 2012. godine, za potrebe sudskog postupka, procijenjena je na 6,17 milijuna kuna. Na drugom dražbenom ročištu prodana je tek za jednu trećinu procijenjene vrijednosti.
Jahtu krasi salon s "patinom" vremena. Gosti mogu uživati na palubi za sunčanje, a uz vlasničku kabinu, ima i tri gostinjske, te još jednu za skipera. Kupaonice su u mramoru...

DRAGULJ S PATINOM
6 milijuna eura bila je procijenjena vrijednost broda prije šest godina
1969.godine zaplovio je 'Le Mirage', izgrađen u talijanskom škveru

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr