• hr
  • en
  • de
  • it

Bogataši jahtaši okupirali Zapadnu, a Grad im poklanja vodu!

Iako još uvijek nema riješene priključke za struju i vodu, splitska Zapadna obala ipak privlači bogate jahtaše koji se svakodnevno privezuju uz nju.
- Gotovo na dnevnoj bazi imamo po jedan veliki brod na Zapadnoj obali. Krenulo je dobro, na tragu lanjskih rezultata, a očekujemo još bolje rezultate u srpnju i kolovozu. Evo, za idućih desetak dana dolazak je najavilo nekoliko brodova dužih od 25 metara - kazao nam je Joško Siriščević, voditelj ovog privezišta, na kojem se istodobno može bočno privezati pet megajahti, odnosno tridesetak manjih brodova.

Gluvi telefoni
Nažalost, točne brojke o morskom prometu uz obalu nismo mogli dobiti jer je za sve službene informacije o poslovanju "Splitske obale" ipak odgovoran direktor Perislav Bonačić, do kojeg je teže doći nego do Baracka Obame! Naime, direktor se nije javljao na mobitel, telefon ni na elektroničku poštu, očito prezauzet širokom lepezom poslovanja "Splitske obale" koja, uz Zapadnu obalu, skrbi i za plaže bez koncesionara, parkiralište na Rivi, te reklamne panoe.
Ovog petka, pak, prošetali smo novom splitskom šetnicom i zatekli tek dva velika broda iz stranih čartera, luksuzni katamaran Ipharru dug 31 metar, te drugi, skupocjenu jahtu od 42 metra pod imenom "Lucky me".
Sudeći prema cjeniku koji su nam iz "Splitske obale" ljubazno poslali, dnevni najam bitvi za lipanj košta 421 kunu za brodove do osam metara dužine, a preko toga se naplata obračunava ovisno o metrima. Primjerice, vez za brod od 15 metara košta 826 kuna, za 31 metar 4406 kuna, za 42 metra, koliko je duga jahta "Lucky me", 6732 kune. Od 1. srpnja do 31. kolovoza cjenik je sljedeći: brodovi do osam metara platit će 550 kuna na dan, oni od 15 metara 1036 kuna, oni od 31 metar 5425 kuna, dok će cijena za "Srećkovića" od 42 metra skočiti na 8262 kune (cijene su s PDV-om).

Nautički turizam
Na potezu od 500 metara Zapadne obale jahte se mogu privezivati samo bočno i to za bitve, s obzirom na to da još ne postoji mogućnost priveza u moru, a kao što smo već spomenuli, nema ni struje ni vode. Usporedbe radi, cijene dnevnog veza (u moru) u obližnjem ACI-ju nešto su povoljnije, a struje i vode ima.
- Nismo to pitanje još riješili, a dok ga ne definiramo, dajemo nautičarima vodu o svom trošku. Nije tajna - dodaje Siriščević. Pitali smo ga i za promotivne planove koji su lani najavljivani, kao i za dobivanje statusa luke nautičkog turizma, no od toga još nema ništa dok se ne srede spomenuti infrastrukturni priključci.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/