• hr
  • en
  • de
  • it

Bijela zastava Supetru!

Omiljena fraza vezana uz naše more najčešće ga opisuje kao „kristalno čisto". Epiteti su to koji su postali prepoznatljivi simboli i asocijacije na naš plavi Jadran koji nesumnjivo čuva stoljećima svoju neodoljivu zrcalnu ljepotu kroz koju plivači bez poteškoća naziru kompletnu floru i faunu - čak i u najvećim dubinama.
No predivnom Supetru kristalno čisto nije samo fraza već činjenično stanje i službeno priznanje.
U prilog tome ponosno govori Bijela zastava koje je u Supetru 28.03.2015. dodijeljena plažama Tri mosta i Banj kojima upravlja tvrtka Svpetrvs hoteli d.d. iz Supetra.
Bijela zastava predstavlja ekološki simbol za čiste vodene površine, čista mora, rijeka i jezera. Prvi put je dodijeljena 2013. godine princu Albertu II. od Monaka čija Fondacija danas predstavlja jednog od najcjenjenijih partnera projekta Područje označeno bijelom zastavom se čisti i održava od strane nositelja Bijele zastave i SVJETSKE FONDACIJE ZA OČUVANJE I ZAŠTITU MORA, RIJEKA I JEZERA.
Plaža TRI MOSTA - je najpopularnija supetarska plaža. Pogodna je za sve uzraste. More je vrlo bistro, obala je sačinjena od ugodnih oblutaka, a kao što i samo ime kaže, plaža se proteže između tri mosta te se nastavlja do krajnjih granica resorta. Nastavno na plažu proteže se kompleks Svpetrvs hotela unutar kojeg se nalaze i razni ugostiteljski objekti poput kafića ili Beach bbq-a namijenjenih svim posjetiteljima.
Plaža BANJ - „Banj" je pješčana uvala u samom srcu Supetra. Vrlo je popularna među svim generacijama. Posebno je pogodna za djecu s obzirom na pličinu i popratne zabavne sadržaje.
Zastavu je iz ruku našeg proslavljenog ronioca i predsjednika organizacije GUWAA, Kristijana Curavića, primio vlasnik Svpetrvs Hotela Marion Duzich.
Na prigodnoj svečanosti održanoj na plaži Tri mosta nazočili ugledni gosti: ministar uprave Arsen Bauk, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richemberg, saborski zastupnik Ante Sanader, direktor Turističke zajednice Supetra Ive Cvitanić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, direktor turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije Joško Stella, direktorica turističke zajednice grad Splita Alijana Vukšić, gradonačelnik Požege Vedran Neferović i mnogi drugi.
Bijela zastava dodijeljena je ranijih godina predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru za jezero Bled, predsjedniku Republike Makedonije Gjorgi Ivanovu za jezero Ohrid, Republici Bosni i Hercegovini za rijeku Unu te u Hrvatskoj za rijeku Krku, plažu hotela Solaris te plažu hotela Park Plaza u Puli. Sada se prvi put Bijela zastava dodjeljuje za plaže na otoku Braču: za plažu Tri mosta, plažu Banj i plaža - Beach Village.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr