• hr
  • en
  • de
  • it

Bez Norvežana bismo potonuli

Sve je počelo 2009. godine pregovorima o mogućoj suradnji norveških klijenata i nekoliko hrvatskih brodogradilišta, nastavljeno osnivanjem inovativne hrvatske tvrtke CroNoMar i hrvatsko-norveškog Pomorskog inovacijskog centra u Šibeniku. Bilo je tada govora o eventualnih petnaest, a sada bi se od Hrvatske do Norveške mogao formirati već pravi konvoj od - pedeset i jednog katamarana! A bit će ih i više: do konca ove godine šezdeset!
Pedeseti katamaran, a s njim i brat blizanac, pedeset i prvi izgrađen u šibenskom NCP-u za norveškog naručitelja, posredstvom CroNoMara - bio je to razlog za pravu svečanost u šibenskom „remontu".
NCP je zapravo hrabro prihvatio graditi brodove s kojima do tada nije imao iskustva, norveški partner im je ukazao povjerenje i kroz godine samo povećavao narudžbe pa je rast proizvodnje s jednog skočio na petnaest brodova godišnje - evo sve do pedesetog, odnosno pedeset i prvog.
Značenje ovog projekta, odnosno ove uspješne poslovne priče, leži i u činjenici da su kvaliteta i konkurentnost ne samo Nautičkog centra "Prgin", već i Hrvatske kao brenda u brodogradnji uspješno predstavljeni i u Norveškoj i na drugim tržištima diljem svijeta u sektoru mora i pomorstva. Vlasnik brodogradilišta Goran Prgin uputio je CroNoMaru, posebno direktoru Malvinu Villabou, riječi velike zahvale, dok je hrvatskim vlastima uputio riječi kritike:
- Da nam CroNoMar i direktor Malvin Villaboa nisu omogućili ovu poslovnu suradnju, naše bi remontno brodogradilište otišlo u stečaj, propalo. A počeli smo bez ikakve institucionalne podrške, bez financijske pomoći Vlade, HBOR-a, banaka. Zato mi je žao što danas ovdje nisu ni premijer Orešković ni ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ali ja vjerujem da će ova Vlada poboljšati poduzetničku klimu - rekao je Goran Prgin.
Vrpce na novom katamaranu simbolično su prerezali pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić i veleposlanica Kraljevine Norveške u RH Astrid Versto. Zdeslav Matić najavio je veliku institucionalnu podršku, odnosno podršku Ministarstva gospodarstva u daljnjem poslovanju šibenskoga brodogradilišta, a Malvin Vilabo kaže da su od prvog dana vjerovali u sposobnosti i mogućnosti NCP-a te da će do konca ove godine biti izgrađeno i isporučeno još devet brodova - ukupno šezdeset!
Ponovimo još da je riječ o aluminijskim radnim katamaranima, ribarskim „traktorima" koji se koriste u norveškim ribogojilištima, i to danonoćno. Duljine su 13,5, širine 7,5 metara, imaju jednu ili dvije palubne dizalice na „farmama" za uzgoj ribe, koje služe za hranjenje, čišćenje mreža i slično.
- Zanimljivo je da je izuzetan uspjeh u poslovnoj suradnji između hrvatskih i norveških, odnosno drugih inozemnih tvrtki postignut upravo u području male brodogradnje. A ovo je velik uspjeh hrvatske brodogradnje na zahtjevnom norveškom tržištu, osobito ako znamo da je Norveška zemlja u kojoj su sektori ribarstva i brodogradnje pri samom vrhu po udjelu u stvaranju BDP-a - rekla nam je Ana Zajc, viša projektna savjetnica tvrtke CroNoMar, istaknuvši da se suradnja vezana za proizvodnju katamarana razvijala znatno brže od svih očekivanja.
U znak sjećanja na dan 4. svibnja 1991. kad je u krugu tadašnjeg MTRZ 'Velimir Škorpik' podignuta hrvatska zastava kao podrška zaposlenika remonta stvaranju nove Hrvatske, svečanost isporuke novih brodova počela je podizanjam zastave uz 25. obljetnicu toga događaja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr