• hr
  • en
  • de
  • it

ACI: u 7 mjeseci rast prihoda i dobiti

U svim kategorijama poslovnih prihoda ACI-jevih marina registrirano je povećanje, a iz Uprave poručuju da su iznimno zadovoljni postignutim rezultatima poslovanja ove godine
Najveći operator hrvatskih marina Adriatic Croatia International Club (ACI) u prvih sedam mjeseci ove godine ostvario je ukupan prihod od 104 milijuna kuna, što je u odnosu na proteklu godinu (kada je u sedam mjeseci ostvareno 97,8 milijuna kuna) povećanje od 7 posto.
ACI-jeva bruto dobit porasla je s 18,7 milijuna kuna u 2010. godini na 23,1 milijun kuna u ovoj godini, što je povećanje za 24 posto.
Kako ističu iz ACI-ja, u svim kategorijama poslovnih prihoda ACI-marina registrirano je povećanje. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine u kategoriji stalnog veza uprihodovano 54 milijuna kuna, a to je povećanje od 5 posto u odnosu na proteklu godinu. U kategoriji mjesečnog veza ostvareno je 4 milijuna kuna i 11-postotno povećanje, dok je u kategoriji tranzitnog veza (odnosno dnevnog veza) ostvareno 23,5 milijuna kuna, što je 3 posto više prihoda nego lani.

Iz ACI-ja dodaju da je i od zakupa uprihodovano 7 milijuna kuna, što je 15-postotno povećanje, a od ostalih usluga nautičarima uprihodovano je 13,4 milijuna kuna, odnosno 22 posto više u odnosu na proteklu godinu. U ukupnim prihodima najveće udjele ostvarile su marine ACI Dubrovnik s 12,6 milijuna kuna (7 posto povećanje), ACI Split s 11,5 milijuna kuna (14 posto povećanje), ACI Umag s 8 milijuna kuna (8 posto povećanje) te ACI Cres sa 7,8 milijuna kuna (8 posto povećanje). Slijedi ACI Opatija sa 7,7 milijuna kuna, ACI Rovinj sa 6,8 milijuna kuna (6 posto povećanja) i ACI Vodice sa 6,4 milijuna kuna prihoda (12 posto povećanja). Prema rezultatu poslovanja, najbolje ukupne rezultate ostvarile su ACI-marina Split s 5,3 milijuna kuna bruto dobiti, što je povećanje od 25 posto u odnosu na lani, ACI-marina Dubrovnik s 5,2 milijuna kuna bruto dobiti (povećanje od 13 posto) te ACI-marina Rovinj s 3,2 milijuna kuna (povećanje od 17 posto). Što se tiče kategorije tranzita, odnosno dnevnog veza, najviše prihode ostvarile su ACI-marine Palmižana s 3,5 milijuna kuna, Dubrovnik s 2,2 milijuna kuna te Korčula 2,2 milijuna kuna.

Kako ističu iz Uprave ACI-ja, iznimno su zadovoljni postignutim rezultatima poslovanja u prvih sedam mjeseci ove godine te očekuju da će se pozitivan trend poslovanja nastaviti i do kraja nautičke sezone. Što se tiče ulaganja, u marine ACI-sustava planirana su ulaganja u ukupnom iznosu od 75,2 milijuna kuna, a u prvih sedam mjeseci ove godine realizirano je 43,9 milijuna kuna.

Osim nabave travel-liftova za ACI-jeve marine Umag, Cres, Vodice te Dubrovnik, najveći iznosi ulaganja odnose se na ugovore sklopljene za renoviranje, uređenje i rekonstrukciju svih objekata te zamjenu dijela vodovodne i hidrantske mreže u ACI-marini Dubrovnik, zatim za rekonstrukciju recepcije i oplemenjivanje svih ostalih poslovnih zgrada u ACI-marini Jezera. Isto tako, najveće ulaganje odnosi se na sanaciju valobrana te uređenje sanitarija u ACI-marini Rovinj, za produženje pontona u ACI-marini Supetarska Draga, kao i za gradnju vodovodne i hidrantske mreže te rekonstrukciju hodnih površina i rive u ACI-marini Vodice. Sredstva su uložena i u oplemenjivanje recepcije u ACI-marini Umag, kao i u objekte u ACI-marini Cres, te rekonstrukciju sidrenog sustava u ACI-marini Šimuni. U svim ostalim ACI-marinama do sada su obavljena ulaganja za pripremu sezone - obnavljanja sidrenih sustava, uređenje poslovnih objekata i prostora te nabavu potrebne opreme radi pospješenja poslovnih procesa.

Inače, u 21 ACI-jevoj marini ukupno je 5259 stalnih i sezonskih vezova u moru te 741 smještajno mjesto na kopnu.

Izvor: www.hic.hr