• hr
  • en
  • de
  • it

"Kraljica mora" na Barcolani

Školski brod „Kraljica mora" sudjelovat će u nedjelju, 9. listopada 2011. na jednoj od najvećih svjetskih regata 43. „Barcolani" koja se tradicionalno održava druge nedjelje u listopadu u tršćanskom zaljevu.
Dan uoči regate školski brod će posjetiti gradonačelnik Trsta Roberto Cosolini, lučki kapetan Antonio Basile, predstavnici regije Friuli Venezia Giulia, tršćanske gospodarske komore i organizator regate Jedriličarsko društvo Barcola i Grignano.
Na prigodnom druženju u povodu Dana nezavisnosti i sudjelovanja hrvatskog školskog broda na regati Barcolana u subotu prijepodne talijanske goste će dočekati državni tajnik za more kap. Mario Babić, veleposlanici Republike Hrvatske u Italiji i Sloveniji Tomislav Vidošević i Svjetlan Berković, generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić i zapovjednik školskog broda Robert Pensa.

Za građane će biti organizirano razgledavanje broda u subotu poslijepodne.
„Kraljica mora" prvi je školski brod u samostalnoj Republici Hrvatskoj namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. Naručitelj broda je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje ga je financiralo s oko 37 milijuna kuna, a izgrađen je 2010. godine u brodogradilištu „Montmotaža-Greben" u Veloj Luci po idejnom projektu Brodarskog instituta iz Zagreba.

Riječ je o motornom jedrenjaku tipa "Loger", dugačkom 47 i širokom 8,55 metara, na kojeg se može ukrcati 28 učenika/studenata, četvero nastavnika i sedam stalnih članova posade. Upravitelj broda je tvrtka Damaco iz Rijeke.

Izvor: www.mmpi.hr