• hr
  • en
  • de
  • it

29.11.2010. Otpad nije doplutao samo iz moje zemlje

Jako dobro razumijem osjetljivost državne i lokalnih vlasti u Hrvatskoj, javnosti i medija, ali moram kazati da se ne osjećam baš ugodno slušajući i čitajući nekorektna izvješća i komentare da su otpadne tvari došle samo iz Albanije jer to nije istina.
Sav taj otpad nije došao samo iz Albanije nego i iz drugih zemalja koje imaju pristup Jadranskome moru. Albanska vlada ozbiljno razmatra i istražuje cijeli slučaj. Moram istaknuti da ništa nije učinjeno namjerno, tj. nije bilo albanskih brodova s otpadnim materijalima koji su napuštali neke albanske luke i ispuštali te materijale u more.
No, bez obzira na sve, ovo što se dogodilo vrlo je ozbiljno. Okoliš se tiče života ljudi, u ovom slučaju života u moru. Nadalje, tiče se jednog vrlo posebnog područja, Dubrovnika koji predstavlja područje elitnog turizma. Jako nam je žao zbog toga. Loši vremenski uvjeti kojima ste svjedočili bili su slični u Albaniji.
Čak i gori, uključujući velike poplave. Takvi uvjeti s olujama i visokim valovima najvjerojatnije su prouzročili tu situaciju u kojoj je otpadni materijal došao odasvud. Ovaj slučaj poziva na regionalnu suradnju među svim zemljama koje dijele Jadransko more. Albanska vlada je voljna i spremna obvezati se za tu suradnju kako bi ojačala mjere zaštite Jadrana.

Izvor: www.slobodnadlmacija.hr