• hr
  • en
  • de
  • it

29.09.2010. Spašena posada zadarske ribarice

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje života na moru zaprimila je jučer ujutro oko 9.30 sati preko Obalne radio postaje Split radio informaciju o prodoru mora u ribarski brod Tramontana kojeg su na spasilačkoj splavi napustila 3 člana posade oko 6 nautičkih milja južno od Blitvenice.
U akciju traganja i spašavanja uključeni su spasilački brod Šibenik Lučke kapetanije Šibenik i plovilo P 211 Pomorske policije Šibenik. U međuvremenu su ribari potvrdili da je ribarica potpuno potonula, a oni se nalaze udaljeni desetak metara od pozicije potonuća.
Obzirom da su dali pogrešnu poziciju Središnjica je koordinirala spasilačke brodice i ostale brodove u plovidbi, ali bez uspjeha te je od brodolomaca zatražila da ispale signalnu raketu.
Kako ni to nije pomoglo u potrazi, Središnjici su mobitelom javili da je pored njih prošao trgovački brod, nakon čega ih je Središnjica locirala pomoću Sustava automatske identifikacije brodova (AIS sustav).
Naposljetku su neozlijeđene brodolomce u 11.40 sati oko 13,5 nautičkih milja jugozapadno od otoka Žirje pronašli brod kapetanije i policije i to 11 nautičkih milja jugozapadno od javljene pozicije te ih prevezli u Šibenik.
Potonula ribarica dužine 25,4 metra u vlasništvu je obrta Kažimir iz Zadra. Spašeni su zapovjednik Kažo Šango (41), upravitelj stroja Klaudijo Šango (38) i član posade Ivica Grbić (30).
U akciju su bili uključeni i Županijski centar 112 Šibenik, Obalna straža i Hrvatska ratna mornarica koja je na zahtjev Središnjice stavila u pripravnost zrakoplov, no on nije bio uključen jer su ribari u međuvremenu pronađeni i spašeni.

Izvor: www.ezadar.hr