• hr
  • en
  • de
  • it

28.03.2011. Na Zlatnom ratu neće se plesati

Dan nakon objavljivanja apela za spas Zlatnog rata, na kojem je koncesionar, bračka tvrtka Grabov rat, omogućila rad potencijalne diskoteke na otvorenom, u srcu šume rta, žurne su akcije poduzeli županijski Upravni odjel za pomorstvo i turizam te Građevinska inspekcija što je započela postupak utvrđivanja činjeničnog stanja.

Iz Ministarstva zaštite okoliša potvrđeno nam je kako će, s obzirom na do sada utvrđeno, građevinska inspekcija obavijestiti i pomorsku te inspekciju zaštite prirode, da u sklopu svoje nadležnosti obave nadzore.
Nije čekao ni županijski Upravni odjel što je hitnom dojavom na očevid alarmirao spomenutu građevinsku inspekciju te splitsku Lučku kapetaniju. Potonja je, decidirano kaže mr. Željko Mišić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela, nadležna za inspekcijski nadzor nad Zlatnim ratom, zbog njegova neprijeporna pomorska dobra s utvrđenim granicama.

Mr. Mišić potvrđuje kako se na Zlatnom ratu obavljaju nedozvoljene i koncesijski neusklađene radnje, koje hitno treba zaustaviti.

- Nikakva gradnja tu nije dopuštena ni koncesionaru. Da bi on takvo nešto napravio, mora imati lokacijsku dozvolu, plus posebnu suglasnost Županije kao izdavača koncesije. Zato smo zatražili očevide, a nakon toga i poduzimanje određenih zakonskih mjera, koje u zavisnosti od utvrđenoga mogu biti i prekršajne ili kaznene prijave te čak i prekid ugovora s koncesionarom - kaže mr. Mišić.

I dok je građevinska inspekcija ozbiljno shvatila situaciju, u Lučkoj su nas kapetaniji tijekom petka zbunjeno slušali, apsolutno odbijajući bilo kakvu poslovnu povezanost s problemom Zlatni rat.

Priča je dobila kulminaciju tijekom razgovora s lučkim kapetanom Borisom Matošićem, prvim čovjekom Lučke kapetanije Split, koji, začudo, o problemu Zlatni rat nema apsolutno nikakvog pojma, kao što nema ni izjave za medije.

Nekulturni kapetan
Nekulturi kapetana Borisa Matošića, prvog čovjeka splitske Lučke kapetanije, u petak nije bilo kraja kao ni našoj upornosti da dođemo do tražene izjave. Trebalo je nekoliko poziva, poruka, ostavljanja broja, zamolbi, da se lučki kapetan Matošić ipak javi, iznerviran i spreman na svađu i prije nego što smo počeli s pitanjima. "Neću dati nikakvu izjavu, nećete je dobiti! Neću se javljati kad vi to oćete. Ovo je moj službeni mobitel i imam pravo sastančiti koliko oću. I šta Lučka kapetanija ima s tim, odnosno šta imam ja, kakva Županija, o čemu pričate?!", bahato reče Matošić, prvi čovjek splitske Kapetanije.

‘Čuvari prirode' mirno gledaju
Hrvatske ustanove koje se bave zaštitom prirode nikako se ne mogu dogovoriti pod čiju nadležnost i brigu spada svjetski poznata bračka plaža. Županijska Javna ustanova svoju je lopticu prebacila na županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša. Tu su nas proslijedili na Ministarstvo kulture koje nas je za nadležnost vratilo opet na županijsku Javnu ustanovu. Dok se briga u državnim uredima tako prebacuje ukrug, a gluhi telefoni rade li rade, Zlatnim se ratom vozaju kamioni i bageri. A čuvari prirode mirno gledaju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr