• hr
  • en
  • de
  • it

27.04.2010. ‘Mediteranska’ i bez linije Dominče - Orebić

Posrnula "Mediteranska plovidba", nakon što je Agenciji za obalni linijski promet netom pismeno otkazala plovidbu na trajektnoj pruzi Korčula-Drvenik, ostala je i bez noćnih linija na pruzi Dominče-Orebić.
Nakon 40 godina prometovanja preko Pelješkog kanala, trajekt domaćeg brodara više ne tiče korčulansku obalu s kopnom. Za mnoge to nije nikakvo iznenađenje. Prije tri godine "Mediteranska" je potisnuta samo na noćne linije, pa se ovakav razvoj događaja mogao i očekivati.
Podsjetimo, do 2007. godine na liniji su se jednom mjesečno izmjenjivala oba brodara. Međutim, nakon što je "Jadrolinija" uvela moderni, veći trajekt, kapaciteta 100 vozila, tržišno je potisnula domaćeg brodara, čiji je stari trajekt "Zamošće", kapaciteta 30-ak vozila, ostao samo na noćnim prugama. Tada je, doznajemo, potpisan ugovor kojim domaći brodar pristaje voziti samo noćne linije, uz "Jadrolinijinu" kompenzaciju ostvarenih gubitaka. Navodno se državni brodar pridržavao tog ugovora samo prvih mjeseci, a poslije ga ignorirao.
U "Mediteranskoj" su zbog toga odlučili samovoljno napustiti liniju. Neslužbeno doznajemo da je riječ samo o "poslovnome gafu", svojevrsnom pritisku na "Jadroliniju". Navodno bi se "Mediteranska" odmah vratila ako bi joj "Jadrolinija" isplatila dugove na ime ostvarenih gubitaka koji, neslužbeno doznajemo, premašuju devet milijuna kuna. U "Jadroliniji" takve insinuacije odbacuju. Smatraju da "Mediteranska" zapravo njima duguje. Prema njihovoj verziji, oni su Korčulanima učinili uslugu što su ih uopće zadržali na pruzi za koju nemaju uvjeta. "Zamošće" je derutan trajekt malog kapaciteta i ne može zadovoljiti današnje uvjete prometa. U novoj situaciji dodatni je problem posada trajekta "Zamošće" koja je ostala bez posla.
Naime, desetak pomoraca već nekoliko dana ne radi, što praktički znači da neće primiti ni plaće. Nitko u "Mediteranskoj plovidbi" ne može točno reći što će dalje biti s njima. Samo se nadaju da će im "Jadrolinija" kompenzirati gubitke i da će oni nastaviti ploviti noću. Prema informacijama iz "Jadrolinijine" poslovnice u Korčuli, noćne je linije već preuzeo "Jadrolinijin" komforni trajekt "Sv. Krševan", koji će do daljnjega voziti i danju i noću, po ustaljenome plovidbenome redu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr