• hr
  • en
  • de
  • it

26.11.2010. U uvali Žrnovnica punionica vode

Komunalno trgovačko društvo Vodovod Žrnovnica u svojim je razvojnim planovima zacrtao jedan od strateških projekata - stvaranje preduvjeta za realizaciju punionice vode, o čemu smo razgovarali s direktorom Igorom Uremovićem.
- Devedesetih godina razmišljalo se o punionici vode na izvorištu novljanske Žrnovnice, a današnji trenutak svijesti da je voda jedan od najdeficitarnijih resursa u dvije trećine svijeta ne daje nam za pravo sjediti prekriženih ruku i ne pokušati ostvariti davno zacrtane planove. Vodovod Žrnovnica je u proteklih godinu i pol zajedno s Gradom Novim Vinodolskim uspio pozitivno riješiti prostorno - plansku pozicioniranost područja punionice vode odnosno nove lokacije. Naime, početkom 2003. godine Prostorni plan uređenja Grada Novog Vinodolskog promijenio je lokaciju punionice Donje Krmpote, što nije u skladu s ekonomskim aspektom budućeg ulaganja, jer takva bi investicija u startu bila neisplativa. Stoga smo uspjeli na nivou županijskog i gradskog prostornog plana utvrditi lokaciju odnosno staviti markicu za buduću lokaciju punionice na poluotoku Veles u uvali Žrnovnica, objašnjava nam Igor Uremović.
Novom lokacijom punionca dobiva uz mala ulaganja mogućnost priključenja na sve infrastrukturne sustave i jedan od rijetkih benefita - udaljenost od svega tisuću metara od teretne luke Porto Teplo. Zemljište od deset tisuća četvornih metara je u vlasništvu Grada Novog Vinodolskog, što značajno pojednostavljuje rješavanje daljnje imovinsko - pravne problematike i građevinske dokumentacije.
- U suradnji s Prehrambeno - biotehnološkim fakultetom iz Zagreba izradili smo idejno - tehnološku studiju koja je temelj za projektiranje nakon čega će uslijediti, tijekom prve polovice 2011. godine, i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Vodovod Žrnovnica je radi osiguranja dovoljne količine vode za potrebe javne vodoopskrbe obavio sva hidrološka i geofizička istraživanja glede dolatnih šezdeset do sto litara pitke vode u sekundi. Radovi na zahvaćanju novih količina vode su u tijeku i privodimo ih kraju. Time ćemo povećati kapacitet izvorišta nakon trideset godina crpljenja količina vode koje više nisu dostatne u vršnom periodu godine, to jest u turističkoj sezoni kada opskrbljujemo oko 60 tisuća ljudi na području triju lokalnih jednica - gradova Crikvenica, Novi Vinodolski te Vinodolska općina.
Upravo te nove količne dat će prostora za nesmetanu opskrbu stanovništva i biti temelj zahtjeva za buduću punionicu vode. Odrađeno je puno mukotrpnog pripremnog posla koji nimalo nije lak, već je dapače vrlo bremenit i težak, a rezultati će tek sada biti vidljivi i mjerljivi. Spremni smo do polovice sljedeće godine ishodovati građevinsku dozvolu, cetrificirati kvalitetu vode buduće punionice novog izvora Sušica u Žrnovnici te ishoditi svu potrebnu dokumentaciju od nadležnih institucija i time stvoriti sve preduvjete za relizaciju samog projekta, - istaknuo je direktor Uremović. Blizina pomorske teretne luke te prometna povezanost bitni su faktori konkurentnosti na danas zasićenom tržištu vodom, zaključuje Uremović.

Izvor: www.novilist.hr