• hr
  • en
  • de
  • it

26.03.2010. ‘Sveti Silvestar’ spašava Komižu

U marini Kaštela djelatnici brodograđevne tvrtke "Poseidon" užurbano grade linijski brod za prijevoz putnika i jednodnevne izlete koji bi uskoro trebao zaploviti na državnoj liniji 612 Komiža - otok Biševo.
Novi će brod, koji nosi ime "Sveti Silvestar", na toj liniji zamijeniti dotrajali drveni brod "Pruga Biševo", izgrađen daleke 1951. godine.
Novac za izgradnju broda u iznosu od 2,135 milijuna kuna osigurao je komiški Nautički centar, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grada Komiže, dijelom iz poticaja Ministarstva mora, kreditnim sredstvima poslovne banke, te dijelom iz vlastitih sredstava.
Ovih je dana brodogradilište posjetio Ante Tonko Repanić, predstavnik Nautičkog centra "Komiža", zadužen za gradnju broda, gdje su ga nadzorni organ i predstavnik brodograditelja upoznali s dinamikom gradnje.
- Trup i nadgrađe broda su dovršeni, a već za desetak dana uslijedit će pjeskarenje i premazivanje zaštitnim bojama. Nakon toga počet će opremanje broda, dakle, montaža glavnog i pomoćnog motora, kormilarske, navigacijske i elektroopreme, opreme za putnike i posadu, za sidrenje i vez, te protupožarne i opreme za spašavanje, rekao je Repanić.

Brzina 8,5 milja na sat.

- Planirano je da "Sveti Silvestar" bude dovršen krajem svibnja, a u punoj funkciji tijekom lipnja ove godine, dodao je Repanić.
Brod "Sveti Silvestar" dug je oko 15 metara, širok 4,7, visine 1,5 metara, kapaciteta 56 putnika. Imat će tri člana posade, a zahvaljujući glavnom motoru snage 214 kilovata postizat će prosječnu brzinu od 8,5 (maksimalna 11) milja na sat.
- Naša je želja da "Sveti Silvestar" osim plovidbe na državnoj liniji 612 Komiža - otok Biševo, povezuje Komižu s otokom Sv. Andrija (Svetac) i o tome upravo pregovaramo s Ministarstvom mora i Vladom.
Iako je riječ o otoku koji spada u nenaseljene, za nas je važan jer su neki naši građani većinski vlasnici tog otoka i tamo posjeduju stambene objekte i obradivo zemljište, rekao je Repanić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top