• hr
  • en
  • de
  • it

25.11.2010. Brana štiti Mljetska jezera

Dvadesetak zaposlenika Nacionalnog parka Mljet u srijedu je raščišćavalo naplavine smeća koje je početkom tjedna prodrlo na područje Nacionalnog parka Mljet.
Ravnatelj NP Mljet Osvin Pečar kaže kako su se otpad s obale uklanja ručno, uz pomoć vreća za smeće i rukavica:
- Od listopada do travnja za razdoblja južine u Nacionalnom parku najviše radnih sati trošimo na uklanjanje otpada koji neprestano nadire u uvalice NP-a. Ovotjedno zagađenje nije nikakav neuobičajen slučaj, osim što su količine veće nego inače. Da nije došlo do promjene morske struje, vjerojatno bi sve završilo na Mljetu - veli ravnatelj Pečar.
Županijski centar 112 Dubrovnik potvrdio je informaciju da je otpadom zagađeno područje NP Mljet u uvalama Gonoturska, Blace, Lastovska, Lundžina, Grabova, Lokva te u dijelu blizu brane u naselju Soline.
Prema riječima ravnatelja NP, ne postoji opasnost od prodora smeća u Mljetska jezera, jer otpad uspješno prikuplja ekološka brana.
Na kopnenom dijelu čisti komunalno društvo Općine Orebić „Bilan" s trenutno 8 radnika, tri kamiona i jednim bagerom. Tijekom jučerašnjeg dana odvezeno je 12 kamiona, dakle oko 60 do 70 kubika smeća.
Morski dio i podmorje čisti brod za čišćenje Pomorskog servisa Luke Ploče, odnosno ronioci ronilačkog kluba Bofor iz Vignja.
Za raščišćavanje nakupina tuđeg otpada NP Mljet godišnje otočkim komunalcima uplati 100 tisuća kuna, koji za njegov odvoz potroše dodatnih dva milijuna kuna.
Izvan područja NP Mljet, smeće je u srijedu locirano u uvalama Blace u naselju Saplunara, Brnjestova, Sutmiholjska i Gornja Luka.

Curavić: U šprici je bilo tuđe krvi, što ako sam se zarazio
Hodao sam morem u jednoj od mljetskih uvala, izviđajući situaciju prije početka čišćenja s dečkima. Od te gomile smeća nisam vidio dno. A onda sam osjetio mali ubod. Podigao sam stopalo i shvatio da sam nagazio na iglu. U šprici je još bilo tuđe krvi. Frka me. Život mi se u toj sekundi možda zauvijek promijenio. Sada mi samo ostaje čekati pregled i rezultate analize te se nadati da se nisam nečim zarazio. Valjda će nadležni sada shvatiti da se ovakvo što više ne smije događati. Moramo biti spremniji za katastrofe ovakve vrste. I ja sam naučio svoju lekciju. Dok ne nabavimo zaštitnu opremu, više se neću dovoditi u takve, opasne situacije - ispričao je Jutarnjem listu Kristijan Curavić, naš najpoznatiji ronilac, dok se žurio u bolnicu.
Liječnički pregled prekinuo ga je na nekoliko sati u čišćenju jadranskog podmorja od smeća koje je prošlog vikenda u neviđenim količinama zatrpalo pelješku obalu i cijeli Mljetski akvatorij. Kike je na mjesto događaja došao u utorak s još nekoliko ronilaca iz svoje udruge Guwaa . Ono što je osjetio kada je vidio Jadran, teško je, kaže, opisati.
- Bio sam šokiran. Ne znam što da kažem. Iako se već dugo bavim ekologijom i sa svojom udrugom čistim more, ovakve količine smeća i ovu katastrofu još nisam doživio. Strah me uopće pomisliti što bi se moglo dogoditi ako zapuše jači vjetar. Sve bi moglo završiti po uvalama diljem obale - rekao je Curavić koji trenutno radi na tome da se za Mljet kupi ili da izraditi nekoliko brana koje bi se u ovakvim slučajevima odmah postavile kako smeće ne bi putovalo po Jadranu.
- Možda to ljudi ne znaju, ali ovakve situacije ovdje nisu rijetkost. Naravno, smeća nikada nije bilo u ovakvim količinama, ali stalno odnekud dolazi. Zato je važno na vrijeme reagirati. Ako bi se brane odmah postavile, više ne bi bilo bojazni da će smeće putovati okolo, imali bismo ga vremena skupiti - objašnjava.
Osim plastičnih boca, tetrapaka, spremnika za plin, kuhala, cipela, automobilskih guma, sanitetske opreme i - nažalost - šprica..., Kike je iz mora izvadio i podosta lešina životinja. Takav prizor nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
U dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša, sa svojom udrugom čistim cijeli Jadran, a u idućih godinu, dvije, očistit ćemo sve najposjećenije plaže, odnosno njihovo podmorje. Ipak, to nije dosta. Vrijeme je da se svi osvijestimo - zaključio je Curavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr