• hr
  • en
  • de
  • it

25.08.2010. Ribari ubili dupina

Na temelju dojave građana veterinarski je djelatnik u subotu oko 10 sati u uvali Budava kod Kavrana pronašao mrtvog dupina. Policiji je u ponedjeljak ujutro dojavljeno da je usmrćeni dupin prevezen u pulsku veterinarsku stanicu.
Očevidom je utvrđeno da dupin, koji je bio dug 2,9 metara i težak 300 kilograma, pripada strogo zaštićenoj divljoj svojti te da je pogođen ribolovnim alatom.
Higijeničar veterinarske službe u Puli Valter Žgomba rekao nam je da je dupin ubijen harpunom s brodice, a nakon pogotka je još bio živ te je s harpunom doplivao do uvale Budava u blato. Neki su ga dečki pronašli i pokušali mu pomoći, no bezuspješno. Pozvali su nas te smo pedalinom otišli do uvale i odvukli ga, budući da čamcem tamo nije moguće doći.
Pokušali su, kaže, spasiti dupina, ali mu je harpun oštetio više organa te je ugibanje bilo neizbježno. - Dupina smo zajedno s harpunom stavili u komoru i čekali policiju, kazao nam je Žgomba. Na tom je području, kaže, u proteklih tjedan do dva viđeno do 30 dobrih dupina u potrazi za srdelama.
Nakon očevida dupin je u ponedjeljak oko 15 sati prevezen na zagrebački Vetreinarski fakultet radi daljnjih analiza i otkrivanja detalja ugibanja.
Istraživač i biolog Grgur Pleslić s Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet iz Velog Lošinja kazao nam je da je iz fotografije usmrćenog dupina vidljivo da je pogođen u leđa s desne strane pored leđne peraje te da je harpun ušao između rebara te oštetio unutarnje organe. Daljnjom analizom pokušat će utvrditi pripada li ubijeni dupin katalogu dupina Instituta Plavi svijet.

Izvor: www.glasistre.hr