• hr
  • en
  • de
  • it

24.12.2010. Zaplovio četvrti jaružar

S Uljanikovog navoza jutros je u more skliznuo jaružar "Niccolo' Machiavelli", zadnji brod iz serije od četiri ugovorena jaružara za kompaniju Jan De Nul.
Irena Luković, tajnica u uredu luksemburške kompanije u Uljaniku, presijecanjem konopa pustila je brod u more.
Brod je dug 138,5 metara, širok 26 i visok 8,8 do 12,2 metra, uz nosivost od 2.200 tona. Ima tri motora tipa MAN Diesel A.G., svaki snage 7.200 kW pri 500 o/min koji pogone tri glavna izmjenična generatora.
Ogromna snaga od 21 MW, koja bi bila dovoljna za opskrbu električnom energijom grada od 25 tisuća stanovnika, troši se na rad opreme za jaružanje, od koje su najveći potrošači tri ogromne crpke, svaka snage 5 MW.
Brod razvija 13 čvorova brzine s dizel-električnom propulzijom, pri čemu se brod pogoni s dva elektromotora, svaki snage 3,5 MW. Projektna rješenja elektrodistribucije i automatizacije u cijelosti su djelo Uljanikovih projektanata.
Ugovor za gradnju četvrtog jaružara iz serije potpisan je 21. prosinca 2007., a kobilica je položena 24. lipnja ove godine. Uljanik je tijekom ove godine Jan De Nul grupi isporučio dva jaružara, "Ibn Battutu" u svibnju i koncem listopada "Zheng Hea", dok je treći po redu "Fernăo de Magalhăes", trenutno u fazi opremanja.

Izvor: www.glasistre.hr