• hr
  • en
  • de
  • it

24.12.2010. ´Dalmacija eko´ izlazi na inozemna tržišta

Edukacija ekoloških proizvođača radi postizanja vrhunske kvalitete proizvoda te pripreme za izlazak na rastuće, ali i sve zahtjevnije tržište ekološke hrane, osnovni su ciljevi udruge ekoloških proizvođača Dalmacije >Dalmacija eko< utvrđeni na njenoj prvoj godišnjoj skupštini pod okriljem UNDP-ova projekta COAST. Upravo su organizirani izlazak na domaće i strano tržište, kao i proširenje ekološke proizvodnje uz stvaranje preduvjeta za postizanje vrhunske kvalitete dalmatinskog ekološkog proizvoda bile među najvažnijim temama na skupštini. Razgovaralo se i o načinima edukacije potrošača, zajedničkom predstavljanju i promociji članova i njihovih proizvoda na ekosajmovima, studijskim stručnim putovanjima u sredozemne zemlje s razvijenijom ekološkom poljoprivredom te načinima financiranja rada Udruge i pronalaska modela njene samoodrživosti.
>Pratimo potrebe ekoloških proizvođača na terenu, nove zakonske propise u sklopu procesa pridruživanja EU te tržišta ekološke hrane. Raduje nas značajno povećanje interesa proizvođača za ekološkom proizvodnjom. Jedinice lokalne samouprave pružaju nam sve značajniju podršku, a i signali s tržišta daju razloga za optimizam. Uz nas je i ekipa iz projekta COAST koja nam pomaže realizirati ambiciozne ciljeve koje smo si postavili. Jednostavno, moramo iskoristiti priliku koja nam se ukazala<, ističe tajnik Udruge Marko Bencarić.
>Dalmacija eko< okuplja više od 30 registriranih ekoloških proizvođača s područja četiriju dalmatinskih županija. Udruga je, u suradnji s projektom COAST, organizirala više seminara i radionica iz ekološkog maslinarstva i vinogradarstva u Dalmaciji te seminar o novim propisima za ekološku poljoprivredu u 2011. godini. Članovi Udruge imaju na raspolaganju svakodnevno savjetovanje i edukaciju vezano uz sva pitanja ekološke zaštite i uzgoja masline, vinove loze i drugih kultura. Osim edukacije, organiziranim nastupima na različitim sajmovima i manifestacijama Udruga se brine i za promociju proizvoda svojih članova (Sajam agroturizma u Skradinu, Dani smokve u Zadru, Eko fest u Zagrebu, Sabatina u Splitu). Udruga >Dalmacija eko< osnovana je na inicijativu projekta COAST u okviru provedbe prioritetnih mjera Akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede u Dalmaciji. Projekt se provodi unutar Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a cilj mu je očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti na dalmatinskoj obali te obuhvaća obalno područje sve četiri dalmatinske županije. Nositelj provedbe projekta COAST je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u suradnji s uredom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Projekt se provodi uz financijsku potporu Globalnog fonda za okoliš (GEF). Kroz Program poticanja zelenog poduzetništva projekt COAST potiče očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti kroz ključne djelatnosti u Dalmaciji: poljoprivredu, turizam, ribarstvo i marikulturu.

Izvor: www.vjesnik.hr