• hr
  • en
  • de
  • it

24.03.2011. Više vezova samo za šibensku marinu

U puntarskoj marini, odnosno hotelu Kanajat, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka, održana je plenarna sjednica Udruženja hrvatskih marina ( UHM), na kojoj je usvojen izvještaj o radu, te plan rada za ovu godinu.
Dvadesetak direktora i vlasnika hrvatskih marina raspravljalo je o stanju i pripremljenosti za ovogodišnju nautičku sezonu, u kojoj se, usprkos određenim problemima u ovoj djelatnosti, očekuju pozitivni rezultati.

- Prema provedenoj anketi među članicama, marine su u pripremu turističke sezone uložile oko 201 milijun kuna, rekao je predsjednik UHM - a Anto Violić, dodajući kako se ulaganja odnose na proširenje, rekonstrukciju i uređenje gatova, kupnju travel liftova, uređenje sanitarnih čvorova i okoliša, uvođenje video nadzora i sustava za pročišćavanje otpadnih voda, te rekonstrukciju električne i vodovodne mreže.

Na sjednici je ukazano i na probleme tretiranja marina kao carinskih skladišta, stope PDV- a od 23 posto, te traženja što kvalitetnijih rješenja u budućem novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.
O temi percepcije marina i lojalnosti nautičara, govorili su mr. sc. Božena Krce - Miočić i prof. Krešimir Žnidar, čija su istraživanja, za izradu njihovih doktorata, iznjedrila niz zanimljivih podataka o tome kako se vidimo sami, a kako nas, kroz prizmu kvalitete, doživljavaju nautičari.

Tako smo mogli doznati kako su, najviše korišteni, popusti na usluge, zapravo najskuplji način zadržavanja gosta, a bolja popunjenost marina prvenstveno ovisi o kvalitetnijoj ponudi i opsegu ponuđenih usluga.
Bez određenih ulaganja u renoviranje, nakon dvadeset godina pada i cijena usluge, a, kako je istraživanje pokazalo, na odabir marine veliki utjecaj ima i njezina pozicija.

 Istraživanje, provedeno među 300 anketiranih njemačkih, austrijskih, talijanskih, slovenskih i domaćih nautičara, pokazalo je također kako o odabiru marine najčešće odlučuju muškarci zrelije dobi i većeg iskustva u plovidbi našim vodama.

Iako se još uvijek preko 80 posto usluga prodaje direktnom recepcijskom prodajom, društvene mreže i on line prodaja svakako će u budućnosti imati sve veću ulogu u popunjavanju kapaciteta, a veliku ulogu u lojalnosti prema određenoj destinaciji imaju i tzv. lokalne zajednice nautičara, u kojima se kroz zajedničko druženje u marini, lakše donose ocijene kvalitete pojedine destinacije.

Izvor: www.novilist.hr