• hr
  • en
  • de
  • it

22.08.2010. Ovogodišnja turistička sezona dobro pripremljena

Pod predsjedanjem predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor danas je u dubrovačkoj zračnoj luci održana sjednica Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku 2010. godinu, užeg Povjerenstva za zračni promet. Premijerka je kazala kako se trud isplatio, jer su svi trendovi pozitivni. Posebna tema sjednice bile su zračne luke koje su u srpnju zabilježile 14 posto veći promet, u odnosu na prošlogodišnji srpanj, dok je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen porast broja putnika u hrvatskim zračnim lukama za ukupno 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine - na što su, kako je rečeno, učinke imale i mjere Vlade RH, te udruženo oglašavanje i poticaji za zračni promet, osobito u dubrovačkoj zračnoj luci koja je zahvaljujući ulaganjima u novu zgradu ostvarila i 30 posto bolji prihod u izvan zračnom poslovanju.
Dubrovačka Zračna luka dobar je primjer ulaganja razvoja i potpore turizmu u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, naglasila je Jadranka Kosor. Dodala je kako je turizam izuzetno važna gospodarska grana za hrvatsku Vladu, te da je ovogodišnja sezona dobro pripremljena zahvaljujući odličnoj koordinaciji svih čimbenika te se očekuje još bolja koordinacija za 2011. godinu. Najavila je daljnju potporu i poboljšanje mjera i akcija u turističkoj sezoni 2011.
U prvih sedam mjeseci, rečeno je, zabilježen je ukupni porast broja putnika u hrvatskim zračnim lukama za 2,3 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je Zračna luka Zadar zabilježila najveći porast od 23,7 posto, zatim Zračna luka Dubrovnik 9,2 i Split 6,7. Pad bilježi Rijeka od 55 posto, a Zračna luka Zagreb ostala je na prošlogodišnjoj razini. Pritom, samo u srpnju Zračna luka Zadar zabilježila je porast od 43,6 posto više putnika, Split 24, Dubrovnik 16,8, Zračna luka Pula 15,7, a Zračna luka Zagreb 3,6 posto.
Ministar turizma Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim turističkim rezultatima po kojima je naša zemlja bolja od Europe, ali je upozorio da euforiji nema mjesta jer sezona traje. Do sada je svaki 50-ti turist u Europi došao u Hrvatsku, a naš cilj je da to bude svaki 45-ti, naglasio je Bajs. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je do 18. kolovoza u Dubrovniku bilo deset posto više dolazaka turista, te da je ostvareno 13 posto više noćenja nego lani. Podsjetio je članove Vlade na obećanje u svezi infrastrukturnih projekata i cestovnu povezanost, a premijerka je odgovorila kako će obećanja održati.
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar turizma Damir Bajs danas su se u Palači Sponza susreli s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaijem, koji je pohvalio mjere koje su omogućile ovako dobru sezonu, dodavši svoju raniju ocjenu kako je „hrvatski turizam - priča o uspjehu".

Izvor: www.mint.hr