• hr
  • en
  • de
  • it

22.03.2010. Zaposlenici s brodova ne žele plaćati vizu za izlazak u grad

Dolazak putničkog broda, megakruzera "MSC Magnifica" u luku Gruž, ovog je tjedna označio otvorenje sezone megakruzera od koje turistički Dubrovnik 2010. godine očekuje dolazak ukupno 561 "plovećeg hotela" s 1,014 milijuna putnika i gotovo 400 tisuća članova posade.
Očekivani prihod od lučkih pristojbi te bilanca dnevnih izleta, posjeta muzejima i galerijama te suvenir-šopinga putnika i posade, ove se godine procjenjuje na čak 40 milijuna eura. Ipak, nedavna nimalo fleksibilna odluka Vlade RH o "tvrdom" pridržavanju "Shengenskog viznog režima" uvelike će dovesti u pitanje očekivanu bilancu.
Naime, dubrovački su pomorski agenti novinarima ustvrdili kako ni jedna država u svijetu ne radi "na svoju štetu" i ne sprječava slobodan izlazak članovima posade na način na koji to radi Hrvatska. Svi putnici i članovi posade iz zemalja "viznog režima", za izlazak i posjet Dubrovniku moraju platiti vizu od 17 eura, tj. oko 125 kuna! Budući da to žele izbjeći, brojni članovi posade uopće ne izlaze u Dubrovniku, ne posjećuju ga i, naravno, ne troše ništa od prosječnih 40-50 eura.
I dok se za ove godine mnogo očekuje od najavljene mjere Vlade RH o ukidanju ulaznih viza za goste iz Rusije, Ukrajine, Kine, Indije i još nekih zemalja u kojima za marketing privlačenja tih turista tek treba utrošiti velik novac, istodobno si dopuštamo luksuz da se odričemo gostiju koji su besplatno došli na "vrata Dubrovnika".
A članove posade kao dobre potrošače hvale brojni ugostitelji i trgovci brojnih gradova Mediterana koje kruzeri posjećuju i u kojima, iako su te zemlje članice EU-a, prema tvrdnjama pomorskih agenata - posadi ne naplaćuju vize!
- Na otvorenje sezone megakruzera s našim su brodom "MSC Magnifica", uz više od tri tisuće putnika, stigla i 993 člana posade od kojih je gotovo 650 potpadalo pod "vizni režim" jer su iz Filipina, Malezije, Indonezije ili Južnoafričke Republike koje su "zemlje rasadnici" bijelog osoblja putničkih brodova.
Međutim, zato što su za "izlaznicu" morali platiti 17 eura, Dubrovnik je posjetilo samo osam članova posade, dok su ostali dobrovoljno ostali raditi na brodu jer su slobodni dan izlaska odgodili za drugo odredište - kaže časnik za posadu na kruzeru "MSC Magnifica" Ilija Šutalo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Ahmet Kalajdžić / EPEHA