• hr
  • en
  • de
  • it

21.03.2011. Završen Split Olympic Sailing Week

Pobjednici Split Olympic Sailing Weeka 2011. su Tina Mihelić u Laser Radialu, Tonči Stipanović u Laseru, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, Luka Mratović u RS:X, Mađari Varadi/Serke u klasi 470, u kojoj su najbolje plasirana hrvatska posada Enia Ninčević i Romana Župan na trećem mjestu.

Split Olympic Sailing Week još jednom je potvrdio status važne regate na početku sezone. Sve ono što su domaćini mukotrpno pripremali mjesecima utrpalo se u prošla četiri dana jedriličarskog spektakla. 140 jedriličara i jedriličarki iz 14 europskih zemalja imalo je prigodu dobro testirati i sebe i opremu, jer vjetra nije nedostajalo. Osim drugog dana regate, u petak, sve ostale dane puhalo je od 15 čvorova pa naviše. Kulminacija je svakako bila danas s izmjerenih 27 čvorova bure. Bilo je hladno i neugodno, no jedriličari su na to sve navikli pa su bez pogovora odradili dva jedrenja.

Današnja dva plova nisu utjecala na prvo mjesto u nijednoj klasi, tko je majstor - majstor je. U Laser Radialu u prvom plovu dana Talijanka Francesca Clapchich konačno je mogla reći da je uspjela ući u cilj prije Tine Mihelić (Labud, Split). Tina je tako „pokvarila" svoj savršeni učinak zabilježivši u sedam plovova šest pobjeda i jedno drugo mjesto. Iza dviju djevojaka koje se vide na Olimpijskim igrama u ovoj klasi, treće mjesto zauzeo je Dino Sindik (Split).

Vrlo uvjerljiv u Laseru bio je Tonči Stipanović (Mornar, Split), danas prvi i drugi. Aron Lolić (Labud) iskoristio je današnji dan da bi na treće mjesto potisnuo Rusa Komissarova.

Žestoki tromeč vodio se i danas u klasi Finn. Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split) bio je neumoljiv s dvije pobjede, a Marin Mišura (Split) je napredovao na drugo mjesto ukupnog poretka s dva druga ulaza. Treće mjesto pripalo je Slovencu Vasiliju Žbogaru, s istim brojem bodova kao drugoplasirani Mišura.

U klasi RS:X Talijan Andrea Ferina pobijedio je oba današnja plova, međutim to mu je bilo tek dovoljno da se približi Luki Mratoviću (Mornar), koji je bio u prilično lagodnoj poziciji uoči današnjeg dana. Na trećem mjestu za samo jedan bod Mihovil Fantela (Sv. Krševan, Zadar) bio je bolji od Slovenca Aljaza Masla kojem je sva tri prethodna dana gledao u leđa.

Poredak prve tri posade u klasi 470 ostao je nepromijenjen: 1. Varadi/Serke (HUN), 2. Cinar/Cinar (TUR), 3. Ninčević/Župan (Uskok, Zadar).

Platoi jedriličarskih klubova Labud i Mornar već su prazni, jedriličari su požurili kući na zasluženi odmor, ali samo nakratko. Već za deset dana opet će se okupiti u Španjolskoj na regati Svjetskog kupa.

Izvor: www.ezadar.hr