• hr
  • en
  • de
  • it

21.02.2011. Što jeftinije do željene destinacije

Zračna luka Zadar kojoj je prije samo šest godina prijetilo gašenje zbog malog broja putnika ostvarila je zaista impresivne rezultate.
Podsjetimo, do 15. prosinca, zabilježen je ukupni broj putnika od 274 tisuće. Prema podacima Agencije za civilno zrakoplovstvo, čak 31 posto više putnika zabilježeno je do kraja studenog, a zahvaljujući niskotarifnim letovima promet Zračne luke Zadar u pet je godina porastao gotovo 5 puta. Terminal za međunarodni promet proširuje se za 875 četvornih metara, a za domaći za oko 500.
Promet Zračne luke Zadar utjecao je i na produljenje turističke sezone. Tzv. 'novi profil gostiju', mladi Britanci i Irci, najčešće su o Zadru doznali putem Interneta, mahom web-stranica niskotarifnih prijevoznika.
Zavod za statistiku nedavno je u javnost izašao s podacima koji pokazuju kako su u Hrvatskoj niskotarifni prijevoznici 'pomeli' domaće, koji sve više uvode akcijske cijene letova, no još uvijek su daleko cijenama Ryanaira ili Easy Jeta, te bilježe pad prometa od 9,4 posto. Pad se osobito odrazio na međunarodnim linijama - tijekom 2010. prevezeno je 1, 41 milijun putinka, što predstavlja 9,2 posto lošiji rezultat u odnosu na 2009. godinu.
U suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i Turističkom zajednicom Grada Zadra, Zračna luka Zadar biti će bogatija za dvije redovite linije 'Croatia Airlinesa'. Letovi iz Zadra u Munchen i Zurich obavljat će se novim zrakoplovima Dash 8-Q400, kojima je avioprijevoznik 'Croatia Airlines' u razdoblju od 2008. do 2010. obnovio flotu srednjeg doleta.
'Ne bih govorio o prošlosti, već budućnosti', komentirao je podatke Zavoda za statistiku Tonko Rilović, izvršni direktor za prodaju i mrežu 'Croatia Airlinesa'. Zrakoplovi Dash 8-Q400imaju 76 sjedala, te ekonomičnošću i letačkim obilježjima pripadaju samom vrhu zrakoplovne industrije.
'Croatia Airlines' Zadru se okrenula prije svega zbog velikih potencijala koje je prepoznala na našem području, kao i činjenice da joj ove linije mogu učvrstiti poziciju koju ima u udruzi Star Alliance, najvećem zrakoplovnom savezu na svijetu. Nove linije startaju 3. svibnja (Munchen), odnosno 20. svibnja (Zurich). 'Uvjereni smo kako će naši letovi doprinijeti daljnjem razvoju Zadarske županije', kazao je Rilović, dodajući kako će se karte moći kupiti po promotivnim cijenama već od 99 eura, odnosno 129 švicarskih franaka. Te karte moći će se iskoristiti tijekom cijele godine.
Potez 'Croatie Airlinesa' pozdravio je i Branko Ganzulić, savjetnik Predsjednika Turističke zajednice Grada Zadra, koji smatra kako bi ovaj primjer prepoznavanja potencijala zadarskog područja u turističkom smislu trebala slijediti i Jadrolinija, podsjećajući kako imamo manjak turista iz susjedne nam Italije.

Izvor: www.ezadar.hr