• hr
  • en
  • de
  • it

21.01.2011. Luksuzni cruiseri napokon u Rijeci!

Jedna lasta ipak čini proljeće. Za svibanj je najavljen dolazak tri cruisera u riječku luku, a jedan od njih je i definitivno potvrđen. Riječ je o cruiseru »Black Watch« kapaciteta 800 putnika, koji se ovih dana nalazi na drugom kraju svijeta i 22. siječnja trebao bi pristati u Rio de Janeiro.
Na novoj obali Riječkog lukobrana »Black Watch« bi se trebao vezati 9. svibnja, te tako postati drugi cruiser u Rijeci od otvaranja novog Putničkog terminala. Prvi je došao sasvim slučajno krajem listopada prošle godine, kada je brod »Vistamar« uplovio u riječku luku zbog jake bure na Rabu, gdje se planirao vezati.
Rijeka je nova, a ovo je vjerujem početak oživljavanja cruising prometa, ističe Bojan Hlača Preostala dva cruisera koja se očekuju u svibnju su »Golden Iris«, kapaciteta 1.000 putnika, koji još nije definitivno potvrđen, ali bi trebao stići 4. svibnja.
Najveći među najavljenim cruiserima je »Oriana«, koja prima gotovo 2.000 putnika i duga je 261 metar, pa uopće neće moći pristati uz Riječki lukobran, već mora ostati na sidru.
»Oriana« je izgrađena 1995. godine u njemačkom brodogradilištu Meyer Werft i ima čak 760 članova posade. Taj mali ploveći grad mogao bi postati jedan od većih cruisera u Kvarneru u povijesti, nažalost samo na sidru riječke luke, jer su dužina broda i gaz od 8,2 metara preveliki za mogućnosti nove obale na Riječkom lukobranu, gdje maksimalan gaz iznosi oko 7,5 metara.
Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača ističe kako ima sve više upita i interesa brodara na kružnim putovanjima.
- Vjerujem da će najave dolaska ova tri broda biti i realizirane u svibnju. Njihovo uplovljavanje se planira u noći ili ranim jutarnjim satima, te bi se trebali u Rijeci zadržati preko dana i isploviti navečer, što je i normalno jer cruiseri obično putuju noću.
Treba vidjeti kakvi će programi biti ponuđeni putnicima, što se dogovara između brodara i agenata.
Oni otkrivaju nove destinacije, Rijeka je nova, a ovo je vjerujem početak oživljavanja cruising prometa, ističe Hlača. U Lučkoj upravi imaju i zahtjeva za sezonu, a propitivanja i najava mogućih dolazaka ima i za iduću godinu jer agenti i brodari u pravilu daleko unaprijed planiraju itinerar putovanja.
Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, također ističe kako će se konkretni programi za putnike s ova tri cruisera odraditi u dogovoru brodara i agencija, kao i da je to dobra prilika za promociju Rijeke kao turističke destinacije.
- Oni će konkretno dogovarati hoće li putnici imati organizirane izlete u Opatiju, Gorski kotar, Rijeku ili neku drugu destinaciju, ističe Škarpa, dodajući kako već duže vrijeme postoji suradnja u promidžbenim aktivnostima s Lučkom upravom, Turističkom zajednicom PGŽ-a, kao i da su tiskani letci i drugi materijali o Rijeci kao cruising luci.

Izvor: www.novilist.hr