• hr
  • en
  • de
  • it

19.08.2010. Detalji iz A-tecove ponude za kupnju riječkog škvera

Dok se Vladino povjerenstvo za razmatranje ponude austrijskog metalurškog koncerna A-tec za kupnju »3. maja« nije sastalo već puna dva mjeseca, unutar riječkog brodogradilišta Sindikat metalaca Hrvatske pokrenuo je sindikalne skupove na kojima će trećemajce pobliže upoznati s namjerama potencijalnog novog vlasnika, navedenim u službenoj ponudi A-teca i njegovog vlasnika Mirka Kovatsa Hrvatskom fondu za privatizaciju.
Prema riječima glavnog povjerenika SMH-a, ali i člana Vladinog povjerenstva Juraja Šoljića, Mirko Kovats striktno se odredio za nastavak gradnje brodova u »3. maju« dok se potencijalno širenje djelatnosti na proizvodnju raznih energetskih postrojenja - po čemu je, uostalom, ovaj austrijski konzorcij i poznat na europskom i svjetskom tržištu - spominje tek u pokojoj rečenici. U A-tecovom planu restrukturiranja za riječki škver, kaže Šoljić, brodogradnja se projicira do 2020. godine dok su konkretne financijske bilance napravljene do 2014. Kovatsev je plan da u »3. maju« gradi pet brodova godišnje i to uglavnom dosadašnji proizvodni program škvera - chemical tankere, ro-ro i brodove za rasuti teret, kao i velike car-carriere kapaciteta prijevoza čak 7.000 automobila, dvostruko većih od onih koje su u »3. maju« dosad izgradili. Austrijanci vide šansu i u offshore objektima. Doznajemo i da sadašnjih sedam društava koje djeluju u sklopu trećemajskog holdinga A-tec planira svesti na tri koja bi, pravno i financijski, djelovali kao samostalni poslovni subjekti - Brodogradilište, »Motori i dizalice« te matuljski TIBO. Sva druga postojeća društva pripojila bi se najvećem - Brodogradilištu »3. maj«.
Premda je Socijalni sporazum između Austrijanaca i SMH-a, prema svim dosadašnjim najavama, već trebao biti potpisan, ovaj dokument i dalje nije parafiran. Podsjetimo, SMH, a i ostali trećemajski sindikati, koji također imaju svoje predstavnike u Vladinom povjerenstvu, svoj su glas uvjetovali, prije svega, upravo sklapanjem ovog Socijalnog sporazuma s budućim vlasnikom. Glavni uvjeti tog sporazuma, na kojem inzistiraju u SMH, jesu očuvanje brodograđevne djelatnosti, kao i obveza novog vlasnika na puno poštivanje postojećeg kolektivnog ugovora. Premda na ove sindikalne uvjete u A-tecu i njegov vlasnik Mirko Kovats, navodno, nemaju ništa protiv, Sporazum još uvijek nije potpisan. Sindikalist Juraj Šoljić rekao je kako ima uvjeravanja druge strane o tome da će se to potpisivanje realizirati vrlo brzo.

Izvor: www.novilist.hr