• hr
  • en
  • de
  • it

19.05.2010. Medulinski porat čuvaju nadzornici

Zbog čestih provala u plovila u medulinskoj će lučici danju patrolirati dva lučka nadzornika, a noću će o sigurnosti brinuti dežurni čuvar.
Od Aleksandera Vojaka, direktora općinskog komunalnog poduzeća Buža, koncesionara lučice, saznajemo da će kao dodatno osiguranje porat dobiti nadzorne kamere, koje su već trebale biti postavljene, no čekaju se povoljnije vremenske prilike. Budući da je završena sanacija molića kod kule i izvlačilišta za plovila te produbljivanje podmorja uz novi dio rive, sljedeći potez Buže je odmuljivanje drugog dijela lučice.
"Ako uspijemo dobro prihodovati od turističke sezone, dignut ćemo kredit za taj zahvat jer nam treba oko milijun kuna. Za to će nam, naravno, trebati suglasnost Općinskog vijeća", kaže Vojak.
Odmuljivanjem će se dobiti potrebna dubina i lučica će moći primiti jahte do 15 metara dužine. Cijena za takva plovila je definirana pravilnikom o plaćanju privezišta u lukama otvorenim za javni promet po kojem ne postoji mogućnost plaćanja godišnjeg veza.
Buža će zato uvesti mogućnost rezervacije mjesta za privez i mogućnost sezonskog priveza od 15. svibnja do 30. rujna. Mjesta će biti za oko 60 vezova. Na svih pet molova ima 280 vezova, po 53 na molu, s time da najduži mol ima 65 vezova.
Želja komunalnog poduzeća je dobivanje koncesije nad lučicom u uvali Polje, što bi se moglo i ostvariti, kaže Vojak, s obzirom na to da pulska Lučka uprava pokazuje interes da ju prepusti Buži.
"Ta lučica mogla bi biti medulinski porat u malom jer je površine 60 tisuća četvornih metara, dok je medulinska veličine 140 tisuća metara četvornih. Trebalo bi definirati broj komunalnih vezova i sa zainteresiranim mještanima potpisati ugovore, naravno, sve to uz suglasnost Premanturaca", zaključuje Vojak.

Izvor: www.glasistre.hr