• hr
  • en
  • de
  • it

19.03.2010. Bajs: Nama ne trebaju niže cijene, imamo kvalitetu

Turistička ofenziva Crne Gore koja gostima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije nudi desetodnevne aranžmane po cijeni od 99 eura u što će biti uključen i prijevoz, nije izazvala nikakvu reakciju ministarstva turizma Damira Bajsa.
"Prema mišljenju naših turističkih stručnjaka, na taj se način Hrvatska ne bi trebala natjecati s konkurentskim zemljama budući da je njezin turizam krenuo drugim smjerom. Drugim riječima, umjesto snižavanjem cijena, Hrvatska se za svoje goste bori kontinuiranim podizanjem kvalitete", stoji u odgovoru ureda ministra turizma za Indexov upit da komentiraju ponudu zemlje koja je najavila agresivno preuzimanje gostiju iz susjednih zemalja.
Tako u vrijeme dok Ministarstvo turizma Crne Gore pregovara sa Željeznicom i autobusnim prijevoznicima da se spuste cijene kako bi se uklopili u "aranžman od 99 eura", ministar Bajs i dalje misli kako je spasonosna formula pohod na turističke sajmove i deviza o pristupačnosti mora. Vlada susjedne zemlje procijenila je kako se turističkim tržištem Grčke, Turske, Egipta i Cipra mogu jedino boriti spuštanjem cijene na njihov nivo, uzimajući u obzir da je vrijeme gospodarske krize kada su smanjena turistička putovanja. Baš kao i Hrvatska, od Srbije se očekuje da ih izvuče ove turističke sezone, a čini se kako očekuju i velik broj hrvatskih turista.
No, da je tržište Srbije, odnosno regije od krucijalne važnosti za hrvatski turizam potvrdili su nam i u samom Ministarstvu.
"O tome, između ostalog, svjedoče i pojačane promotivne aktivnosti koje su i ove godine poduzete na tim tržištima. Prošlogodišnje su se kampanje pokazale uspješnima, što dokazuju i statistički podaci. Naime, prošle se godine u Hrvatskoj odmaralo oko 90 tisuća srpskih gostiju (1,3 posto više) koji su pritom ostvarili više od 441 tisuće noćenja (rast od čak 14,5 posto). Od 2002. godine do danas broj turista iz Srbije u Hrvatskoj kontinuirano raste, odnosno porastao je čak deset puta", kažu u Ministarstvu turizma za Index.
Valja naglasiti kako Crna Gora zapravo samo slijedi trendove jer su se za šok-kampanju cijena ove sezone odlučili Španjolska i Grčka, a još prošle Turska, Tunis i ranije Cipar. Ministarstvo turizma umjesto subvencioniranja hotelskog i privatnog smještaja kako bi se smanjila cijena planira ove sezone utrošiti 30 milijuna eura i to na promidžbu.

Izvor: www.index.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top