• hr
  • en
  • de
  • it

18.10.2010. Lučicu u Krvavici priključio na trafostanicu MORH-a

Gradnja lučice sportsko-turističke namjene u Baškoj Vodi počela je 1983. odlukom Skupštine općine Makarska prema Prostornom planu i do 1990. lukobran je bio nasut. Lučica ima županijsku koncesiju, a njom upravlja trgovačko društvo koje je osnovalo Općinsko vijeće i svake mu godine podnosi izvješće o poslovanju.
Lani je lučica ostvarila promet od dva milijuna kuna, a od 451.131,40 kuna čiste dobiti, Općina je 250.000 kuna investirala u gradnju ambulante s ostalim zdravstvenim sadržajima. Montažna zgrada postavljena je u doba prošle koalicijske vlasti SDP-a i Nezavisne liste.
Lučica u Promajni nije u gospodarskoj funkciji, služi domaćim ljudima za vez, a za nelegalno nasipanje bivši načelnik SDP-ove koalicijske vlasti kazneno odgovara.
Lučica u Krvavici radi suprotno zakonima. Umjesto da joj osnivači budu Mjesni odbor i PŠRD "Ramova", kako je dogovoreno, u Statutu stoji da su osnivači građani s područja RH i strani državljani s mjestom boravka u RH.
Tonči Čizmić jedini je član Uprave poduzeća "Ramova" d.o.o. i jedini član Skupštine, te je predsjednik Izvršnog odbora i Nadzornog odbora PŠRD-a "Ramova". Njegova kći Tina Jerković vodi materijalno-financijsku komisiju u PŠRD-u "Ramova", a tajnica je u "Ramovi" d.o.o., dok njegov sin vodi ugostiteljski dio u lučici. Adresa "Ramove" d.o.o. je Čizmićeva kućna adresa u Krvavici na broju 44, kao i PŠRD-a "Ramova".
Dakle, to je čisto obiteljski posao - navode baškovodski općinski čelnici Joško Roščić i Filip Vidulin, nasuprot tvrdnjama općinskog vijećnika Matejasa Josipovića da su sve tri lučice na području općine nelegalne.
- Nedopustivo je da carina dopušta u nelegalnom objektu boravak 200 stranih brodova, kao što osiguranje na njima priznaje štetu, iako je to nemoguće u objektima bez građevinske i uporabne dozvole. Lani je 10 brodova stradalo od bure. Kad se broj brodova u Krvavici pomnoži s cijenom veza, ispada iznos od oko dva milijuna eura, dok je Čizmić prikazao promet od 2,6 milijuna kuna. Gdje je nestala razlika? - postavljaju pitanje inspekcijske odgovornosti Roščić i Vidulin.
K tome, tamo rade servis dizalice, restoran, apartmani itd. U lučici na crno rade najmanje tri strane tvrtke. Da bi pogon mogao raditi, pobrinuli su se vijećnik Tonči Čizmić i sadašnji član Nadzornog odbora PŠRD-a "Ramova" Damir Josipović, tako da je Zlatko Gareljić, tada doministar obrane u Račanovoj Vladi, a danas savjetnik predsjednika Josipovića, naredio priključivanje nelegalne lučice na trafostanicu Ministarstva obrane.
- Zanimljivo je da je prije mjesec dana u toj lučici, ne znajući da je nelegalna, u pratnji lokalnih esdepeovaca, predsjednik države Ivo Josipović došao na oboritu ribu - navodi Roščić.
Dodaje kako začuđuje da Matejas Josipović za lokalne izbore izlazi s geslom "Lučica svima, a ne samo njima", da bi sada kazao da Tončiju Čizmiću treba podignuti spomenik, iz čega proizlazi zaključak da i on u lučici ima svoje interese.
- Ne želimo da netko preuzme lučicu bez nadzora mjesta i općine i odnese ono što su nam svima Bog i država dali. Zato Čizmić širi glasine da općinska vlast hoće nekome namjestiti lučicu - zaključuje Filip Vidulin.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr