• hr
  • en
  • de
  • it

17.02.2011. Čisto more je dobit za turizam, ribarstvo i Solanu

U Pašku uvalu uplovio je brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita na kojem su stručnjaci koji provode istraživanje kvalitete mora u sklopu nacionalnog monitoring programa pod nazivom "Kakvoća obalnog mora Vir-Konavle" koji se provodi od 2006. godine. Prema podacima za prošlu godinu, Paška uvala je jedna od najčišćih uvala na Sredozemlju, a očekuje se kako će se to potvrditi i novim istraživanjima.
- Grad je uložio velika sredstva u izgradnju novog kanalizacijskog sustava i to je veliko opterećenje za proračun, međutim, zadovoljni smo nalazima i upravo zbog toga nam nije žao tako velikog ulaganja jer čistoća mora poboljšava kvalitetu života stanovništva, važna je za turizam, za ribarstvo, a to je i razlog što se u Pagu proizvodi vrlo kvalitetna sol. Posebno je značajno što će se ljepota i čistoća Paške uvale sačuvati za budućnost, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
U nalazu Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita navodi se kako su u Paškoj uvali provedena opsežna istraživanja u koja je, među ostalim, bilo uključeno ispitivanje temperature mora, slanosti, prozirnosti, suspendiranih tvari, nitrata, amonijaka, fosfata, silikata, pH vrijednosti, kisika, zooplanktona, sanitarne kvalitete, količine olova, cinka, a posebno su istražene bentoske životne zajednice, odnosno morska flora i naselja riba. Utvrđeno je kako su vrijednosti teških kovina i organskih zagađivala u Paškoj uvali znatno niže od prosječnih vrijednosti u Sredozemnom moru.
- Prema rezultatima ovih istraživanja čitavo područje paškog zaljeva spada u veoma visoku kategoriju kakvoće morske vode i morskog okoliša, navela je prof. dr. sc. Ivona Marasović, ravnateljica Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Izvor: www.zadarskilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top