• hr
  • en
  • de
  • it

16.12.2010. Kerum ‘Nemicu’ dao 1,1milijun kuna za projekt proširenja Luke

Gradonačelnik Željko Kerum ne štedi novca kad je u pitanju izrada projektne dokumentacije za proširenje zapadne obale Gradske luke.
Nakon što je u kolovozu tvrtki "Nemico", koja radi ove poslove, dodijelio 970.000 kuna „za usluge izrade projektne dokumentacije za proširenje zapadne obale", 16. studenog Kerum je donio odluku da se "Nemicu" isplati još 162.000 kuna za izradu "idejnog, glavnog i izvedbenog projekta u granicama obuhvata Gradska luka - zapadna obala (kolno-pješačka prometnica i objekti na šetnici)".
Tvrtka "Nemico" preuzela je izradu dokumentacije nakon što se povukao arhitekt Neno Kezić, profesor studentima Juri Bešliću i Ivanu Juriću, koji su u lipnju pobijedili na urbanističko-arhitektonskom natječaju za proširenje zapadne obale, a kao studenti još nisu licencirani za izradu projektne dokumentacije.
Tvrtka "Nemico" izabrana je na osnovi iskustva koji je stekla na ovim poslovima, a koje je također naplatila.
Naime, 1. lipnja 2007. ondašnje Poglavarstvo, na čelu s pokojnim Zvonimirom Puljićem, donijelo je zaključak da se izravnom pogodbom sklopi ugovor s "Nemicom" za „izradu idejnog rješenja radi ishođenja lokacijske dozvole za proširenje zapadne obale Gradske luke".
U Službenom glasniku broj 16. iz 2007. objavljena je ova odluka, ali nije naveden iznos koji dobiva "Nemico", već je napomenuto da je on predviđen u proračunu, i to pod stavkom ulaganje u komunalnu infrastrukturu, odjeljak komunalno uređenje novogradnji - izrada idejnih rješenja za lokacijske dozvole.
A u proračunu za 2007. se pod tom točkom spominje iznos od milijun kuna, ali se ne navodi kome se dodjeljuje.
"Nemico" je tek u veljači 2010. završio posao, a predložili su nekoliko varijanti prometnog rješenja.
Kerumova vlast u početku nije bila za to da se raspiše arhitektonski natječaj za zapadnu obalu, odnosno, dogradonačelnik Jure Šundov rekao je u rujnu 2009. da "Nemico" već radi na zapadnoj obali te da se natječaj neće raspisati ako ne bude nužan.
A bio je izgleda nužan prema odredbama GUP-a, čime se "Nemicu" pružila šansa da, zajedno sa svojim kooperantima, ponovno zaradi na izradi projektne dokumentacije.
Da je ova vlast ozbiljno shvatila "Nemicovu" studiju, rađenu po narudžbi bivše vlasti, svjedoči i to što je ona poslužila kao izvor podataka za studiju koju je Grad naručio od Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, a koja je upućena Ministarstvu zaštite okoliša da odluči treba li prije širenja zapadne obale napraviti studiju utjecaja na okoliš.
U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva stoji da su na osnovi poslanih materijala odlučili kako ne treba raditi studiju utjecaja na okoliš za ovaj zahvat.

Čemu je služio natječaj?

Zanimljivo je da je Građevinsko-arhitektonski fakultet svoj elaborat, koji je vodio Roko Andričević, a u kojemu se koristio "Nemicovom" dokumentacijom, izradio u lipnju, kada je i objavljeno da su mladi studenti pobijedili na natječaju.
Ministarstvu su, dakle, na očitovanje upućeni podaci temeljeni na "Nemicovu" projektu izrađenom prije raspisivanja arhitektonskog natječaja, pa je upitno čemu je taj natječaj služio, osim kao prilika "Nemicu" da dva puta zaradi na istom poslu.

‘Ništa mi neće ovi dan pokvarit'

Od voditelja "Nemica" Nene Mikulandre nismo doznali za što točno ova tvrtka dobiva novac od sadašnje gradske vlasti.
- Vidim da me pokušavate isprovocirati, ali nećete uspjeti jer sam danas dobre volje - kazao je Mikulandra i prekinuo telefonsku vezu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr