• hr
  • en
  • de
  • it

15.03.2011. Privezišta u koncesijama donose 10,5 milijuna kuna

U Zadarskoj županiji registrirano je 33 sidrišta za privez brodova u uvalama, a to je čak 65 posto svih tako uređenih vezova na plutačama za nautičare na hrvatskom dijelu Jadrana.
Uz to koncesionirano je i pet privezišta. Zadarska županija prva je uvela takav sustav, a i inače ima najviše pomorskog dobra u sustavu koncesija (od uzgajališta riba do plaža).
Od te djelatnosti ove se godine planira uprihoditi 10,5 milijuna kuna, s tim da Županiji ostaje trećina, druge dvije trećine idu općini odnosno gradu na čijem je to području, te državi. Samo od sidrišta i privezišta računa se ubrati milijun i 85 tisuća kuna.
A prema onome što se najavljuje u izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čini se kako će Županija biti uskraćena za značajan dio svojih dosadašnjih prihoda jer će za koncesioniranje sidrišta ovlasti dobiti veliki gradovi, općine ili država.
Zanimljivo je i da se prebacivanje ovoga županijskog posla na druge objašnjava primjedbama na nekorektnost ponašanja na sidrištima i privezištima.
Državni tajnik Mario Babić najavio je inspekcijski obilazak svih koncesionara od kojih će se tražiti uredno izdavanje računa koji uz privez uključuju i zbrinjavanje smeća, zadovoljavanje higijenskih potreba nautičara, odore za one koji rade na naplati i slično.
- Županija u biti neće imati manje prihoda nego dosad jer i dalje ostaje raspodjela sredstava od koncesija na trećine: općini, županiji i državi. No pitanje je koliko su neke općine spremne za ovaj posao jer je postupak koncesioniranja složen i stručan - kaže župan Stipe Zrilić.
Novost ovog zakona je i da se ukida mogućnost produljenja koncesije na pomorskom dobru, ukidaju se koncesijska odobrenja, a uvode se dozvole za obavljanje djelatnosti.
- Uvodi se i novi institut "turističko privezište, to je ponton, mol ili gat u funkciji ugostiteljsko-turističke zone, što bi trebalo poboljšati turističku uslugu - kaže Marin Milković, pomoćnik županijskog pročelnika za more i turizam.


Naknada za otpad
Novim zakonom uvodi se i naknada za prihvat i zbrinjavanje otpada koji su dužni plaćati svi plovni objekti koji uplovljavaju u luke otvorene za javni promet i luke posebne namjene.

Uvjeti za 11 sidrišta
Župan je Skupštini predložio pokretanje procedure za koncesioniranje 11 sidrišta na rok od pet godina uz standardne uvjete plaćanja od 2 do 2,5 kuna po četvornome metru morske površine u obuhvatu koncesije i 2 posto od ostvarenih prihoda

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr