• hr
  • en
  • de
  • it

13.01.2010. Ribarska buna

Hrvatski ribari, nezadovoljni pravilnicima koje im nameću hrvatske vlasti, kao i činjenicom da Vlada izbjegava proglasiti isključivi gospodarski pojas, najavljuju velika prosvjedna okupljanja sa svojim brodovima u svim većim lukama gdje postoji ribarska flota za subotu, 22. siječnja, točno u podne, a očekuju da im se pridruže i brojni građani.
Ta je ribarska buna izazvana strahom da će se ulaskom u Europsku uniju omogućiti jakim stranim ribarskim flotama nesmetan izlov u hrvatskim vodama, zbog čega će oni ostati bez ulova. Komiški i viški ribari, njih 37, okupljeni na neformalnom sastanku održanom u Komiži na inicijativu Damira Karuze Kalambera, profesionalnog ribara iz Visa, raspravljali su o zakonskoj regulativi o ribarstvu u Hrvatskoj.
Nakon rasprave jednoglasno su zaključili da od predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor zatraže proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa, trenutno provođenje članka 43. Pomorskog zakonika RH, te uvid u sve dokumente koje je Vlada potpisala s EU-om u vezi s ribarstvom.
Također, viški i komiški ribari traže vraćanje na ponovnu raspravu Pravilnika o očevidnicima, povlasticama, ribarskim alatima uz uvažavanje mišljenja ribara, te istu cijenu goriva za ribare na svim crpkama u državi, maksimalno pet kuna za litru. Nezadovoljni ribari sa svojim će se brodovima okupiti na prosvjednim skupovima u svim većim hrvatskim lukama od Umaga do Dubrovnika. Na tim skupovima ribari očekuju velik odaziv građana jer je riječ o gubitku hrvatskog teritorija, o čemu Kalambera kaže:
- Ovdje je ipak riječ o 23.000 četvornih kilometra koje smo predali Talijanima, što je isto kao da cijelu Slavoniju do Zagreba damo na obradu Mađarima. Samo, ne znam kako bi se onda ponašala gospoda iz Vlade. Ako tako uđemo u Europu, a ista ta Europa bude odlučivala hoće li oni sada ući i u naše teritorijalno more, hoćemo li mi dati i idućih 15.000 četvornih kilometara Talijanima na obradu? U tom slučaju mislim da ćemo svi mi postati mornari i sluge Talijana i ostalih koji imaju kudikamo veću i brojniju flotu od naše. Mi imamo dvadesetak brodova dužih od 24 metra, a oni ih imaju oko 600. I kad oni dođu loviti u naš Viški, Hvarski i Brački kanal, gdje smo tu mi? Nema nas nigdje. I zato, kad svi izađemo na prosvjed, kad hrvatska javnost i politika vide to nezadovoljstvo, mislim da će se nešto pokrenuti - kaže Kalambera.
- Mi, viški i komiški ribari, odlučili smo na sastanku, sa svojim ćemo brodovima na prosvjed u Split koji će se održati ispred Lučke kapetanije. Na taj način želimo pokazati koliko nam je stalo, iako se zna da su teška vremena i da nemamo goriva, ali izdvojit ćemo za to. Dokazat ćemo da nas nema "tek šačica", kao što je to izjavio naš državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić - rekao nam je Karuza.
Predsjednik Udruge profesionalnih ribara "Naše more" Antun Frančić ističe da stanje u hrvatskom ribarstvu nikad nije bilo gore:
- Upravo zbog toga odlučili smo se na mirne prosvjede u lukama. Isto tako, potvrdit ću da ribari ni pod koju cijenu neće ometati trajektni promet. Državni tajnik, Ministarstvo, odnosno Uprava ribarstva izigrali su nas u svim mogućim dogovorima, donijeli su pravilnike koje su izradili preko noći i koji su potpuno neprovodivi. To više nećemo tolerirati, a žaloste nas i izjave državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića. On o problemima ribara ne zna apsolutno ništa, i upravo zbog toga i zbog brojnih drugih neznalica koje vode hrvatsko ribarstvo ribari će prosvjedovati u lukama, a prosvjede organizira Udruga profesionalnih ribara i sami ribari - potvrdio nam je Frančić.


Božanić: Zlonamjerna podmetanja dijela ribara
Tonči Božanić, državni tajnik za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, o najavi prosvjeda ribara 22. siječnja ističe:
- Šire se zlonamjerne i netočne informacije i ne znam koji je njihov cilj. Naime, Hrvatska raspolaže sa 128 plovila preko 24 metra, zatim 127 plovila između 18 i 24 metra te 396 plovila između 12 i 18 metara. Što se tiče dolaska stranih ribarskih brodova u naše more nakon ulaska u EU i to smo već demantirali.
- Naime, sve članice EU-a imaju pravo na suverenitet u svom teritorijalnom moru, pokazalo se da se dobro gospodari teritorijalnim morem te s punom odgovornošću mogu reći da se neće dogoditi to što ribari prognoziraju. Provjerio sam u Gospodarskoj i Obrtničkoj komori te u 15-ak ribarskih zadruga i nitko ne zna za održavanje prosvjeda. Očito je riječ o nekim novonastalim udrugama čiji motivi za dezinformiranje ribara i javnosti nisu jasni.
- Znamo da je kriza pogodila ribarstvo i pomažemo koliko možemo te ćemo pomagati i dalje, a sve ribare pozivamo da, ukoliko imaju bilo kakav problem, dođu u ministarstvo jer tamo je mjesto gdje možemo razgovarati i rješavati probleme.

Za blokadu luke kazna i do 15 tisuća kuna
Ako se ribari ipak odluče svojim koćaricama blokirati jadranske luke i na taj način ometati isplovljavanje trajekata iz splitske i zadarske luke, te pomorski promet u drugim gradovima poput Umaga, Malog Lošinja i Pule, službenici lučkih kapetanija moći će vlasniku i posadi ribarskih brodova "odrezati" kaznu i do 15 tisuća kuna.
Naime, riječ je o lukama od državne važnosti, koje su uz to i morski granični prijelazi, pa se svaka nedopuštena aktivnost smatra prekršajem i kažnjava po odredbama Pomorskog zakonika. G.Z.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr