• hr
  • en
  • de
  • it

12.11.2010. Dobar posjet Britanaca usprkos slomu glavnog turoperatora

Nakon bankrota Holiday Optionsa, turoperatora specijaliziranog za naše područje, očekivala se katastrofa a dogodila nam se savim dobra sezona sa britanskog tržišta, rečeno je tijekom prvog dana londonskog World Travel Marketa (WTM-a), prve burze posvećene narednoj turističkoj godini.
Prema podacima koje je iznijela Fiona Jeffery, direktorica WTM-a, lani je na tom skupu turističkih djelatnika dogovoreno poslova u vrijednosti 1,14 milijardi funti. Da se u branšu vraća optimizam potvrdila je podatkom kako prema anketama 64 posto sudionika WTM-a ove godine očekuje još bolje poslovanje.
Na WTM-u se nalazi 150 ministara turizma iz cijelog svijeta, njegovim će halama u sljedeća četiri dana prodefilirati više od 50.000 poslovnih ljudi.
»Do kraja listopada Hrvatsku je posjetilo više od 250.000 britanskih turista i već do kraja toga mjeseca premašena je kompletna prošla godina. Imamo rast od četiri posto u dolascima i pet posto u noćenjima. Podatak dobiva na važnosti znamo li da su Španjolska i Francuska, glavne receptivne zemlje britanskih gostiju, ove sezone izgubile od 250.000 do 300.000 Britanaca«, rekla nam je Meri Matešić, direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Londonu.
Na početku godine, dodala je, situacija nije izgledala ni malo optimistično budući da je kao posljedica sloma spomenutog organizatora putovanja ukinuto niz avio linija što su povezivale Veliku Britaniju i Hrvatsku. Uz ostalo, kompletan je Kvarner ostao bez avio linije, a ukinuti su i neki letovi prema Puli i Splitu.
Dio ugašenih letova obnovit će se naredne godine, jedna je od optimističnijih vijesti ovogodišnjeg WTM-a. Veliki turoperator Thomas Cook vraća se letovima za Pulu i Split iz Manchestera i Londona.
I moćni Thomson vraća se letovima za Pulu i Dubrovnik dok, s druge strane, turoperator Flybe ukida četiri leta prema našoj zemlji i ostavlja samo onaj za Dubrovnik.
»Iz sadašnje perspektive, mada je u ovom trenutku teško prognozirati, logično je očekivati da ćemo 2011. imati daljnji rast broja britanskih putnika prema našim destinacijama. Iznimno snažno raste broj individualaca, Britanci su oduševljeni ljepotom zemlje, a najviše povratnika na našu obalu stiže iz redova nautičara«, rekla nam je Meri Matešić.
U oficijalnoj brošuri sajma objavljene su, na pola strane, netom donesene mjere hrvatskog turizma gdje se britanske organizatore putovanja poziva na zajedničku promidžbu.
Gotovo 60 milijuna Britanaca godišnje otputuje negdje u inozemstvo, lani ih je izvan zemlje putovalo 58,4 milijuna. Od toga ih 18 posto putuje u Španjolsku i Francusku. U top deset Britancima najomiljenijih destinacija nalaze se, uz ostale, i Italija, Grčka, Portugal i Turska. Sve zemlje su, dakle, naša direktna konkurencija.
U hrvatskom turističkom prometu sudjeluju sa 2,3 posto, a s druge strane 0,4 posto od ukupnog broja putovanja Britanaca odnosi se na našu državu.
Trećina svih njihovih putovanja, kada je naša zemlja u pitanju, završi u Dubrovniku i status Dubrovnika u Velikoj Britaniji godinama će bit neupitan.
Nažalost, sjevernije regije poput Kvarnera i Istre nisu se dovoljno probile na ovom tržištu. Razlog je u manjku i otkazivanju avio letova.
Još jedan minus - dok na putovanju izvan granica Britanci u prosjeku ostvare deset noćenja, kod nas borave tek 4,9 noćenja.
Dobri su gosti - lani su na putovanjima potrošili zastrašujućih 31,7 milijardi funti, dnevno u inozemstvu potroše 52 funte.
Ne treba zaboravit da je prije Domovinskog rata Hrvatsku, tada dio Jugoslavije, godišnje posjećivalo i pola milijuna britanskih turista.
Međutim ni sadašnjih 250.000 nije loše ako uzmemo u obzir da se Britancima nudi kompletan turistički svijet a da Hrvatska kao destinacija nema epitet jeftine turističke zemlje. Štoviše.

Hrvatska se stranim turističkim tržištima počela nuditi i reklamirati kao skora, 28., članica Europske unije.
»Dođite i posjetite nas još ove godine, dok još nismo u Europskoj uniji jer to je jako kratko vrijeme. Uskoro ćemo bit 28. članica EU«, poručio je ministar turizma Damir Bajs, tijekom press konferencije za 50-ak stranih novinara. Napomena jedne britanske novinarke bila je da zašto se toliko žurimo u Europsku uniju kad i bez nje imamo turističke poraste. Nakon kraće ali vrlo efektne prezentacije Nike Bulića, direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, uslijedilo je nekoliko pitanja novinara vezanih uz zastoj investicija u našoj zemlji, strogi schengenski režoim prelaza granice između Hrvatske i Slovenije te važnost cruising turizma za našu zemlju.

Izvor: www.vjesnik.hr