• hr
  • en
  • de
  • it

12.03.2011. Inspekcijska kontrola koncesionara sidrišta

Zbog brojnih pritužbi nautičara na nekorektnu naplatu pristojbi, lažna sidrišta i nekvalitetnu uslugu, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će do Uskrsa 24. travnja obaviti inspekcijsku kontrolu nad svim koncesioniranim sidrištima na Jadranu, kazao je kap. Mario Babić, državni tajnik za more, nakon sastanka u zadarskom hotelu "Kolovare" s predstavnicima lučkih kapetanija, državnih i županijskih lučkih uprava, udruga brodara, Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, Plovputa, HGK-a i HUP-a, na kojem se razgovaralo o pripremi turističke sezone.
- Obavit ćemo inspekcijske preglede koncesioniranih sidrišta u svim lukama i lučicama kako bi uveli više reda u rad koncesionara koji za naplatu pristojbi moraju izdavati račune i redovito odvoziti smeće sa brodova - kazao je Babić.
Najavio je prijedloge izmjena Zakona o pomorskom dobru i Pomorskog zakonika, u skladu sa smjernicama EU-a.
Ovlasti za dodjelu koncesija na pomorskom dobru "spuštaju" se s države na veće gradove i općine, ukidaju se koncesijska odobrenja za vlasnike brodica.
Vlasnicima turističkih objekata dozvolit će se i korištenje plaža i privezišta u njihovoj neposrednoj blizini za svoje goste, ali bez koncesije. Vlasnici hotela, kampova ili restorana, plaćali bi tzv. odobrenja.
Na novinarsko pitanje hoće li "liberalizacija" odnosa na pomorskom dobru vlasnicima omogućitiveću uzurpaciju obale, Bačić je kazao da predloženim mjerama institut pomorskog dobra neće biti ugrožen, kao ni prava na dostupnost obale svim građanima.
Kao najznačajniju izmjenu Pomorskog zakonika, Ministarstvo mora predlaže uvođenje jedinstvenog poreza za brodare po tonaži odnosno veličini flote, dok bi brodovi u međunarodnoj plovidbi porez plaćali ovisno o veličini.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr