• hr
  • en
  • de
  • it

11.06.2010. Fiumankin plov u prošlost

Nakon što je zadarska obala dobila priliku da startom Liburnijske regate otvori nikad sadržajem bogatiju Fiumanku, danas će riječki lukobran preuzeti ulogu domaćina 11. izdanja jedriličarske regate. Ovogodišnja Fiumanka s pravom nosi epitet praznika jedrenja budući da se u okviru nje jedri čak osam regata. Program danas nastavljaju čak četiri regate koje će se održati kao predigra Velikoj Fiumanki. Sa startom u 11 sati u svoje morske okršaje krenut će posade u okviru Press Fiumanke, Seascape Fiumanke i Rotary Fiumanke. Medijsko sučeljavanje pod jedrima četvrtu se godinu održava u okviru glavne Fiumanke. Press regata je svojim dosadašnjim izdanjima u potpunosti opravdala cilj, postavši jedno od najjačih jedriličarskih okupljanja ovoga tipa na Jadranu.
Jedri se na regatnim jedrilicama tipa Jeanneau One Design, a u jedriličarskim okršajima okušat će se 12 posada iz Hrvatske i inozemstva. Zbog činjenice da se istovremeno održava Europsko prvenstvo olimpijskih klasa, ovogodišnje izdanje Press Fiumanke bit će lišeno usluga renomiranih kormilara, ali uzbuđenja svejedno neće nedostajati. Jedrilicom Vjesnika kormilarit će Darko Hajdinjak zbog čega je posada zagrebačke dnevne novine zaradila epitet favorita. No, s tom konstatacijom zasigurno se neće složiti ostatak društva te se tijekom dvodnevnog regatavanja mogu očekivati zanimljivi dvoboji.
- Zbog ograničenog broja jedrilica Press Fiumanka ponovo je u rekordnom broju popunila 12 jedrilica. Drago nam je da će Rijeka tijekom ta dva dana ponovo biti centar medijskog jedrenja - objašnjava Ljiljana Ivetac iz Organizacijskog odbora riječke regate.
U isto vrijeme kada se morskim bespućima otisnu pripadnici medija, u »kroćenje vjetra« upustit će se i posade u Seascape i Rotary Fiumanki. Organizatori predviđaju 20 posada u okviru ove dvije regate čime se dobiva broj od 200-tinjak jedrilica. Nešto kasnije, kako se bude približavao zalazak sunca, morsku pozornicu preuzet će »klasične ljepotice«. U 18 sati, naime, starta prvo izdanje Classic Fiumanke, koja pretendira da preuzme epitet najljepše među Fiumankama. Riječki akvatorijem razmilit će se 20-ak posada na brodovima tradicionalne gradnje. Zanimljiva ideja organizatora da riječkoj regati udahnu dijelić klasike inspirirana je ljepotom jedrenja koje je samo sebi dostatno. Zahvaljujući nekolicini entuzijasta, odavno zaboravljenim gucevima, batanama i falkušama udahnut je novi život te će se »vitalni starci« danas s guštom otisnuti riječkim akvatorijem i pritom Rijeci vratiti dijelić bogate pomorske tradicije. Jedriličarima okrenutima budućnosti i novim tehnologijama nudi se pak start Virtualne Fiumanke, koji u 20 sati počinje u prostorijama Terminala.

Izvor: www.novilist.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top