• hr
  • en
  • de
  • it

11.03.2011. Priprema turističke sezone na moru

Hrvatski Jadran i dalje je sigurna i najpovoljnija destinacija za nautičare, a naši najjači aduti su sigurnost plovidbe i čisto more, poručio je državni tajnik za more kap. Mario Babić na konferenciji za novinare održanoj nakon današnjeg sastanka o pripremi turističke sezone s predstavnicima lučkih kapetanija, državnih i županijskih lučkih uprava, udrugama brodara, Jadrolinije i Agencije za obalni linijski pomorski promet (AZOLPP).

Bilježimo stalan rast dolazaka nautičara i plovila na Jadran, no prošle godine primili smo dosta primjedbi na nekorektno ponašanje koncesionara i neustaljen način plaćanja pristojbi, upozorio je Babić. Kako bi se ti problemi otklonili, do Uskrsa će se obaviti inspekcijski nadzor svih koncesionara na organiziranim sidrištima, lukama i lučicama od državnog i županijskog značaja.

Babić je najavio jednostavnije procedure u nautičkom turizmu, pa će od ove sezone turistički brodari moći prijaviti goste putem interneta, a što su dosad radili preko turističkih zajednica. Od iduće sezone najavio je da će isto moći raditi marine i agenti za strane nautičare.

Naglasio je da je u prošloj godini bilo 373 akcija traganja i spašavanja u kojima su lučke kapetanije i ispostave spasile 990 osoba i 170 plovila, dok su poginule 24 osobe, većinom kupači i ronioci. Lučke kapetanije i ispostave lani su pregledale 2.256 jahti i brodica, dodao je.

Državni tajnik najavio je da u proceduru uskoro idu izmjene i dopune Pomorskog zakonika kojima se predviđa osnivanje Agencije za pomorske nesreće kao samostalnog i neovisnog tijela te uvođenje tonažnog poreza za brodare. Tako brodari više neće biti oslobođeni poreza na dobit, već će po uzoru na države EU plaćati porez ovisno o veličini flote, što će, prema Babićevim riječima, biti simbolično.

U pripremi je i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se predviđa decentralizacija u davanju koncesija, odnosno koncesije bez prava gradnje npr. za plaže će ubuduće umjesto županija davati gradovi i općine. Također, veliki gradovi (Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Kaštela, Split i Dubrovnik) moći će davati koncesije s pravom gradnje. Ukida se koncesijsko odobrenje kojeg su plaćali brodari za obavljanje djelatnosti na moru.

Kao novinu u navedenom zakonu Babić je istaknuo da će hoteli, kampovi i restorani imati mogućnost da obližnje plaže i privezišta koriste bez koncesije, a uz odobrenje i to samo za vlastite potrebe.

Ravnatelj AZOLPP kap. Ivan Franičević kazao je da će u visokoj sezoni od 8. do 29. kolovoza katamaran koji povezuje Pulu sa Zadrom pristajati i u Silbi i to tri puta tjedno, a do početka srpnja očekuje se završetak svih radova na prolazu Mali Ždrelac koji je već sad otvoren za promet.

Na konferenciji za novinare bili su i ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda kap. Joško Nikolić i ravnatelj Uprave unutarnje plovidbe kap. Janko Brnardić.

Izvor: www.mmpi.hr