• hr
  • en
  • de
  • it

10 destinacija koje treba posjetiti u ovoj godini

Mnogi već znaju koju će zemlju posjetiti ove godine, no za one neodlučne imamo Lonely Planet je sastavio deset naj destinacija 2017.

Kanada
Kanada oduvijek ima dobar imidž, no zgodni mladi premijer Justin Trudeau i topla dobrodošlica cijelom svijetu definitivno su drugu najveću državu na svijetu učinili jednom od naj destinacija za tekuću godinu. Kanadski dolar je nešto oslabio, pa je ovo idealno vrijeme za posjet.

Kolumbija
Desetljeća građanskog rata dosad su potakla samo najhrabrije da u svoje putovnice stave štambilj ove države, no novi je list okrenut i Kolumbija je spremna dočekati turiste s osmijehom na licu. U njoj možda nećete naći nijedno od svjetskih čuda, ali njena bogata kultura savršeno je dostatna za svakog posjetitelja. Štoviše, ove godine posjetit će je i papa Franjo.

Finska
Finska ima najbolje obrazovanje na svijetu, no to sigurno nije razlog zašto bi netko turistički svratio u nju. Ove godine slavi 100 godina neovisnosti, što će je nesumnjivo učiniti dvostruko življom i zanimljivijom. Tko zna, možda vas iznenadi svojim koncertima, saunama i neobičnom kuhinjom? Ne zaboravite ni to da će se u njoj odvijati vrhunski događaji vezani uz zimske sportove.

Dominika
Mala država u Karipskom moru voli se šaliti navodeći da je jedino mjesto koje bi Kristofor Kolumbo prepoznao da se danas vrati na sva mjesta koja je otkrio. Ostatak Kariba već se odavno pretvorio u odmarališta ili gradilišta. Dominika ima bijele plaže i palme, točno onako kako zamišljamo da bi trebala izgledati. Posjetite je prije nego se 2018. počne graditi.

Nepal
Iako pogođen zemljotresom 2015., Nepal se lijepo oporavio i ima niz zanimljivosti kojima privlači turiste. Poznat je po svojim mnogim planinarskim stazama te hramovima i ostaloj kulturnoj baštini. Sve što mu treba je turistički prihod koji će pomoći oporavku ove zemlje.

Bermudi
Bermudi su otočje koje se nalazi oko tisuću kilometara od istočne obale SAD-a, a dio je Britanije. Otočje ima ugodnu klimu, a u njegovoj se okolici često održavaju jedriličarske utrke. Očito se radi o sjajnom odredištu za godišnji odmor - ako vas nije strah bermudskog trokuta, u kojem navodno nestaju brodovi i zrakoplovi.

Mongolija
Mongolija će ove godine otvoriti svoju modernu zračnu luku. Ulan Bator trenutno doživljava ekonomski procvat pa u nekadašnjoj beskonačnoj ravnici ubrzano rastu neboderi i stakleni tornjevi. No ljubitelji neukroćene mongolske prirode još uvijek će lako pronaći niz prekrasnih mjesta koje će ih zadovoljiti. Jedna od poznatijih prirodnih ljepota je jezero Khövsgöl.

Oman
Oman je već dobro poznat u svijetu turizma, no sultanat svake godine dodaje nove luksuzne sadržaje. Jedan od njih je Majarat Oman - ogroman znanstvenofantastični zabavni park koji se otvara ove godine.

Mijanmar
Cijeli svijet prolazi kroz promjene na bolje, pa tako i Mjanmar, nekadašnja Burma. Iako još nije riješio sve svoje probleme, svakako ide u pravom smjeru, a sama činjenica da ga je dugo bilo nemoguće posjetiti privlači turiste. Mjanmar tako pripada onim sve rjeđim turističkim destinacijama koje se još uvijek nisu pretvorile u monotona odmarališta.

Etiopija
Etiopija je krcata poviješću. Od ostataka početaka ljudske vrste do jednog od najstarijih pisama na svijetu. Etiopija je također rodno mjesto kave te država s najvećim brojem mjesta s popisa UNESCO-ve svjetske baštine u Africi. Teško je zamisliti egzotičniju državu s više zanimljivosti.

Izvor: www.tportal.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: