• hr
  • en
  • de
  • it

10.09.2010. Ekomuzej Komiže

Nedugo nakon što su komiški gradski vijećnici na svojoj sjednici jednoglasno podržali inicijativu o pokretanju projekta "Ekomuzej Komiže", čijom bi se realizacijom Komiža uvrstila na svjetsku mapu atraktivnih kulturnih destinacija, a projekt postao temeljem njezina budućeg razvoja, u organizaciji lokalnih vlasti u galeriji "Boris Mardešić" održan je i okrugli stol o temi "Ekomuzej Komiža".
Cilj je ovog projekta osmišljavanje programa očuvanja kulturne i povijesne baštine uz okupljanje svih subjekata i aktera lokalne zajednice oko zajedničkih vrijednosti kako bi se stvorila interaktivna institucija koja bi priču o Komiži učinila živom u samoj lokalnoj zajednici, a onda je prezentirala svijetu.
Uz domaćine, prof. dr. Joška Božanića i komišku gradonačelnicu Tonku Ivčević, na okruglom stolu bili su nazočni Dragana Lucija Ratković, koordinatorica projekta "Kuća o batani" iz Rovinja, Sanja Buble iz Konzervatorskog zavoda u Splitu, Ognjen Škunca iz UNDP-a, svojevrsni inicijator i koordinator cijele ove akcije, te profesor Amareswar Galla, vodeći svjetski stručnjak za muzeje i voditelj muzejskih studija na Sveučilištu Queensland (Brisbane, Australija).
Galla je posjetio otok Vis s namjerom da podrži osnivanje ekomuzeja u Komiži, čiji je temelj ribarska zbirka u tvrđavi Komuna i projekt falkuše, inače projekt komiške kulturne ustanove za istraživanje maritimne kulturne baštine Ars Halieutica. Profesor Galla nazočne je upoznao sa svojim bogatim iskustvom u organiziranju ekomuzeja u Aziji i na otocima Pacifika.
Posebno je bila zanimljiva prezentacija njegova iskustva u organiziranju ekomuzeja u Vijetnamu. Taj projekt plutajućeg maritimnog muzeja rađen je u suradnji s djecom i ubrzo je postao pokretač preporoda lokalne zajednice u kojoj živi desetak tisuća ribara.
Projekt je pokazao kako je moguće iskoristiti turizam uz potpuno očuvanje lokalne kulture koja postaje glavni resurs razvoja.
Dr. Božanić je na okruglom stolu istaknuo problem nezainteresiranosti državnih institucija, prije svega Ministarstva kulture, za hrvatsku maritimnu kulturnu i povijesnu baštinu, te izostanak bilo kakve kulturne politike vezane uz kulturu mora (marikulturu).
„Bezidejna, birokratizirana državna uprava, koja nije u stanju ni odgovoriti na podneseni zahtjev za neki projekt, ne samo da nema nikakvu kulturnu politiku koja bi afirmirala kulturne projekte, nego se postavlja pitanje ima li Hrvatska uopće more?", ironično je zaključio Božanić.
Profesor Galla posebno je istaknuo rovinjski ekomuzej „Casa della batana", koji je osmislila predsjednica „Asocijacije mediteranskih pomorskih muzeja" Dragana Lucija Ratković i primjer živog povijesnog broda - komiške falkuše kao uzore za pokretanje novih oblika kulturnog turizma utemeljenih na ideji održivog razvoja lokalne zajednice.
Komiška gradonačelnica Tonka Ivčević najavila je da će sljedeći korak u realizaciji projekta "Ekomuzej Komiža" biti formiranje tima ljudi koji bi činili operativnu jezgru ovog projekta, sa zadaćom osmišljavanja njegove kulturne politike i animiranja šire zajednice za ideje i ciljeve projekta. „Svi koji budu zainteresirani za projekt, u njemu će naći svoje mjesto", dodala je Ivčević.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr