• hr
  • en
  • de
  • it

10.04.2010. Mještani Stare Baške razočarani obnovom gata

U utemeljenost tvrdnji mještana Stare Baške kako kameni gat operativne obale u mjesnoj luci danas izgleda daleko lošije i nesigurnije no što je izgledao prije početka nedavnih radova na sanaciji tog objekta uvjerili smo se tijekom jučerašnjeg obilaska tog malog i slikovitog krčkog mjesta na području općine Punat. Zahvati koje je Županijska lučka uprava Krk koncem prošle godine pokrenula, inicirani su Rješenjem puntarske ispostave Lučke kapetanije koja je još početkom 2006. godine nadležnima naložila hitnu sanaciju oštećenja rive, odnosno gata operativne obale oštećenog utjecajima morskih valova. Radovi su ipak započeli tek koncem 2009. godine, a kako su nam mještani koje smo ondje zatekli rekli - bolje da nisu ni tada.
- Nevjerojatno je što su izvođači ondje prije nekoliko mjeseci napravili, rekao nam je Mate Sindičić, nekadašnji predsjednik mjesnog odbora Stara Baška kojeg smo ondje zatekli u povratku s ribolova. Riva je potpuno uništena. Kameni blokovi koji su vremenskim nepogodama odolijevali punih sedam desetljeća, sad su izvaljeni iz svojih ležišta i razbacani rivom, nakon što ih je prvotno načela teška mehanizacija GPP-a »Mikić«, tvrtke koja je »sanirala« rivu. Pogledajte na što liči betonski obrub samog gata. Očito preslaba i nestručno postavljena oplata rezultirala je neravnim, neurednim i gotovo u potpunosti neupotrebljivim objektom uz kojeg se danas više ne može pristati, naglašava Sindičić dodajući kako bi zbog takvih propusta netko trebao odgovarati. Slične riječi izrekao je i Rudolf Sindičić, stanar kuće najbliže gatu.
- Mislim da bismo vi i ja sami uz pomoć lopata i dasaka bolje i profesionalnije izveli radove u odnosu na ovo što su napravili Mikićevci koje je angažirala Lučka uprava. Još za trajanja radova vidio sam što i kako rade i pokušao sam na vrijeme upozoriti ravnateljicu ŽLU Krk Dijanu Mihaljević. Ona mi je tek onako s visoka rekla kako sam nestručan te kako o tijeku i učinku radova nema što razgovarati s amaterom koji nije stranka u postupku! Eto, sad vidimo rezultate profesionalnosti i struke. Na mjestima na kojima je more bilo duboko 3,5 do 4 metra sada dubina ne prelazi metar i pol. Građevinarima se iz nedovoljno čvrsto postavljene oplate beton razlijevao dnom mora. Kad su vidjeli što im se događa počeli su uz oplatu strojevima stavljati nekakve betonske utege i kamenje koje sad ostalo zabetonirano za dno. Na mjestima se sad više ne može ni s kajićem pristati. Da ne govorim o kamenom parteru koji je potpuno uništen i koji je, nakon što su se s mula maknuli bageri popustio pod prvim udarom juga, zaključuje Rudolf Sindičić. Dodaje kako je sramotna slika mjesne luke s kojom su dočekani prvi gosti koji su u tom turističkom mjestu boravili tijekom uskršnjih praznika. Da su se stvari u luci uistinu otele kontroli svjedoči i puntarski lučki kapetan Marino Ivošić.
Ž- Skoro su tri godine trebale da se pokrene sanacija objekta na kojem smo još 2006. godine zbog oštećenja naložili hitnu sanaciju. U više sam navrata obišao taj objekt, a nakon što su se radovi ondje zahuktali, i sam sam primjetio nepravilnosti zbog kojih se taj objekt danas nikako ne može nazvati saniranim. Znam da su u tijeku očito jalova »navlačenja« između investitora i izvođača, a ne dogodi li se ondje uskoro nešto pozitivno, zajedno sa hidrograđevinskim inspektorom iznova ću obići taj objekt i do daljnjega zabraniti njegovo korištenje, zaključuje kapetan Ivošić, dodajući kako se nada da će takav korak nadležne probuditi i natjerati da se maknu s mrtve točke. O razlozima devastacije vrijednog pomorskog objekta koji »saniran čeka sanaciju« razgovarali smo i sa Dijanom Mihaljević, ravnateljicom ŽLU Krk koja je, naglašava, dobro upoznata s neugodnom i neočekivanom situacijom kojoj Starobašćani ondje svjedoče od konca prošle godine, kad su po nalogu od ŽLU Krk i nadzornog inženjera privremeno zaustavljeni radovi.
- Tvrtka GPP Mikić još je 2007. godine dobila taj posao kao najpovoljniji ponuđač na javnom natječaju. Zadovoljili su sve tražene uvjete i uistinu nije bilo razloga da im ne povjerimo taj posao, tim više što smo s njihovim zahvatima do sad uvijek bili zadovoljni. Radovi u Staroj Baški, čija vrijednost premašuje 200 tisuća kuna, započeli su koncem prošle godine, a nakon što smo od nadzora upozoreni na evidentne nepravilnosti i lošu izvedbu, zahvati su zaustavljeni. Konstatirali smo kako je izvedba bila na izuzetno lošem nivou a izvođači se pravdaju nepovoljnim vremenskim prilikama. Naložili smo hitnu sanaciju svih nepravilnosti i radovi bi, nakon što smo s izvođačima odradili nekoliko sastanaka, trebali krenuti ovih dana. Tvrtka izvođač kojoj, uzgred rečeno, ŽLU Krk zbog nepridržavanja elemanata izvedbenog projekta do sad nije platila ni kune, obvezala se o svom trošku ispraviti sve greške i gat dovesti u stanje kako nalaže projekt, naglasila je Mihaljević dodavši kako bi planirani radovi trebali obuhvatiti i sve negativne učinke na morsko dno odnosno uklanjanje razlivenog betona koji je smanjio dubinu mora uz operativu obalu. Budu li se izvođači držali dogovora, sve bi trebalo biti gotovo za desetak dana, zaključuje ravnateljica ŽLU Krk ističući kako će u protivnom spomenuta ustanova biti prisiljena koristiti sve zakonski predviđene mehanizme zaštite svojih ali i javnih interesa, odnosno da će - kako se suvremenim hrvatskim jezikom često kaže - morati pustiti institucije pravne države da odrade svoj posao.

Izvor: www.novilist.hr Mladen TRINAJSTIĆ 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top