• hr
  • en
  • de
  • it

09.12.2010. Smeće se nije zadržalo samo u Saharunu

Zagađenje uvale Saharun na Dugom otoku, jedne od najljepših jadranskih uvala i plaža, ipak nije onoliko kakvim se činilo prvi mah, nakon što je ta informacija u utorak iznesena zadarskom županu Stipi Zriliću.
Točnije, zagađenje količinski nije veće od onih koja se dogode svake godine nakon jakih juga. To su nam i u utorak, ali još i prošli tjedan, potvrdili stanovnici obližnjih mjesta Božave i Velog rata.
Ovogodišnja je „novost" svakako to što je do Saharuna doplutao i dio medicinskog i infektivnog otpada koji je najprije, u daleko većim količinama, stigao do obala Mljeta i Pelješca.
Zagađenja Saharuna svake je godine redovita pojava jer je uvala, sa svojim „ustima" širine oko pola milje, potpuno okrenuta prema jugu i guta značajan dio otpada koji pluta Jadranom.
Međutim, Saharun se godišnje očisti najmanje tri puta od naplavina, otpada i velikih količina morskih algi.
Do prije nekoliko godina najveći se problem bio mazut kojeg se daleko teže bilo riješiti jer je umrljao jedinstvene oblutke na plaži uvale. I taj je problem riješen kao što će biti ovaj sa uobičajenim i albanskim smećem.
Drugi, čini se i veći problem je to što se dio smeća raspršio i na druge djelove obale. Skupina zadarskih sportskih ribolovaca uočila je još prošli tjedan plutajuću gomilu smeća, „krpu" površine gotovo pola hektara, kod otočića Tramerka, nekoliko milja sjevernije od Dugog otoka.
Gdje će sve to smeće završiti, na kojem dijelu obale, na kojim plažama ili uvalama koje se čiste redovito poput Saharuna, a koje su ljeti pune nautičara, za sada nitko ne može predvijeti.
Isto tako, ne može se znati da li je u tom otpadu i dio onog iz Albanije s inficiranom špricom pout one na koju se prije nekoliko dana ubo Kike Curavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr